Lokala IT-lösningar på global grund
2011-03-07

Eskilstuna kommun ligger i framkant med sin nya externa webbplats. Här har man bland annat infört innovativa webbfunktioner där kartor, evenemangsguide och kalender är fokus för att utöka servicen till befintliga och nya medborgare, samt besökare i kommunen. Den nya webbplatsen har tagits fram och förvaltas av IT-konsultföretaget Sogeti.

Eskilstuna/Linköping, 110307 – Eskilstuna kommun satsar på sin externa kommunikation och har tagit fram en ny webbplats – eskilstuna.se – tillsammans med Sogetis Linköpingskontor. Behovet av att finnas på webben och har ökat bland förvaltningarna inom Eskilstuna kommun. Eskilstuna kommuns nya webbplats som just lanserats har fokuserat på att tillgodose förvaltningarnas behov och på att utöka servicen till boende och besökare i kommunen. Den nya webbplatsen erbjuder många förbättringar jämfört med den tidigare versionen. Bland annat har det blivit enklare att hitta på sajten med en ny struktur och en mer avancerad sökmotor. Bättre kontaktinformation erbjuds och fler möjligheter att föra dialog och ha synpunkter har införts inklusive direkta kopplingar till sociala media. Bland de innovativa nya funktionerna kan kartan, evenemangsguiden och kalendern nämnas.

Modern kartfunktionalitet
En kommun har enormt många geografiska punkter som är intressanta för medborgare och besökare. Med den nya kartfunktionen, som för redaktörerna inte kräver någon programmering när nya punkter ska läggas upp på webbplatsen, visar kommunen upp sin information som punkter på en karta. Detta är intressant för att visa exempelvis placering av förskolor, grundskolor, gymnasier och parkeringsplatser. När besökaren klickar på en ikon i kartan kommer en ruta upp som hämtar länk till sidan, bild, adress och telefonnummer.

– Den nya kartfunktionaliteten får mest uppmärksamhet och jag tror att den kommer att tillföra ett stort värde för besökarna på sajten. Steg för steg kommer vi att plocka in fler typer av punkter att visa på kartan, till exempel vägarbeten, evenemang och badplatser, kommenterar Sogetis projektledare Sofia Max.

Evenemang i fokus
Webbplatsen är byggd på EPiServers plattform (6.0) och med hjälp av tredjepartsmodulen Interactive scene är det enkelt för redaktörerna att skapa kampanjytor, exempelvis för evenemang. 

Den nya evenemangsguiden på eskilstuna.se skiljer sig från andra evenemangsguide då den gör det enklare att hitta evenemang, särskilt de som äger rum under en lång tidsperiod. Medborgarna kan dessutom själva registrera evenemang via denna wizard. Denna funktion underlättar mycket för kultur- och fritidsförvaltningen som avlastas i sitt uppdateringsarbete. Att medborgarna själva kan göra reklam för sina evenemang gör i slutändan Eskilstuna till en mer levande och intressant stad.

Det är här det händer
Kalendrar på webben är i sin tur sällan överskådliga. Med Eskilstuna kommuns nya webbkalender får besökaren en bra översikt och ser enkelt vad som händer per vecka i stället för per månad vilket är det vanligaste sättet att synliggöra evenemang online. 

– Det är på nya eskilstuna.se som det händer, det är här aktuella kommunala frågor lyfts upp och det är en av våra kanaler där man som eskilstunabo kan vara med och påverka. Vi är stolta över att kunna lansera en webbplats som bättre lever upp till modernare krav för eskilstunaborna och andra som vill hänga med och vara en del i Eskilstunas utveckling, säger Lena Sjöberg kommunstrateg med ansvar för kommunikation.

 

Om Eskilstuna kommun
Eskilstuna har ett strategiskt läge och en integrerad arbetsmarknad mitt i den expansiva Stockholm-Mälarregionen. Eskilstuna är en av få städer i landet med en växande befolkning och är Sveriges femtonde största kommun med snart 100 000 invånare. Kommunen har tagit fram en vision för år 2020 som är en ledstjärna för kommunen. Den innebär vara modiga, utmana, välkomna olikheter och idéer och ta ansvar för en hållbar framtid. Mer information finns på www.eskilstuna.se.


Om Sogeti Sverige AB
Sogeti levererar högkvalitativa IT-konsulttjänster på den lokala marknaden. I vår heltäckande tjänsteportfölj ryms IT-styrningstjänster, IT-specialisttjänster, utvecklings- och integrations-projekt, testning, systemförvaltning samt Rightshore-tjänster. Sogeti har cirka 20 000 medarbetare i 15 länder. Av dessa arbetar cirka 1 000 konsulter vid företagets 21 svenska kontor. Mer information finns på www.sogeti.se.

Bookmark and Share

Vill du veta mer?

För mer information besök:
eskilstuna.se
www.sogeti.se/episerver

Bilder:

För skärmdumpar av den nya webbplatsen besök: www.sogeti.se/bildarkiv 

Kontaktpersoner:

Lena Sjöberg, kommunstrateg, Eskilstuna kommun
Tel: 070-671 23 26. E-post: lena.sjoberg@eskilstuna.se 

Sofia Max, webbexpert och projektledare, Sogeti Linköping
Tel: 070-210 13 43. E-post: sofia.max@sogeti.se

Therese Sinter, global kommunikationsdirektör, Sogeti
Tel: 070-361 46 21. E-post: therese.sinter@sogeti.com