Lokala IT-lösningar på global grund
2008-09-04

Sogeti, ett av Sveriges största IT-konsultföretag, blev åter igen utsedd till vinnare vid Microsofts stora .Net Awards-gala som gick av stapeln i kväll. Denna fjärde vinst togs hem i kategorin Microsoft Application Platform för en kraftfull och flexibel beslutsstödslösning som införts inom hälsojätten Diaverums verksamhet.

Stockholm/Lund 080904 – Inför årets .Net Awards har antalet inskickade bidrag på IT-lösningar baserade på Microsoft-teknik varit fler än någonsin tidigare. De nominerade bidragen har värderats och betygssatt inom fem delområden; teknik, affärsvärde, innovationskraft, säkerhet och ”people ready business”. Sogeti stod sig åter igen starkt i den hårda konkurrensen och säkrade segern i en av de åtta kategorierna – Application Platform – med motiveringen:

”För att man på kort tid skapat en skalbar lösning som på ett säkert sätt hanterar både medicinsk data och finansiell information i en snabbväxande koncern".

– Våra nu totalt fyra förstapris, i fyra olika kategorier, visar att vi ständigt ligger i framkant när det gäller lösningar baserade på Microsoft-teknik. Den högkvalitativa vinnarlösningen som vi infört inom Diaverum levererades på kort tid och skapade snabbt stor kundnytta. Det är en riktigt bra lösning som absolut förtjänar den uppmärksamhet den nu får tack vare .Net Awards, säger Stefan Ek, vd för Sogetis verksamhet i Sverige.

Diaverums expansion bakom vinsten
Vinnarlösningen har alltså infört inom Diaverum, tidigare Gambro Healthcare, en av världens ledande leverantörer av njursjukvård i över 15 år, med verksamhet i över 14 länder. Diaverum expanderar starkt och hösten 2007 såg man ett stort behov av en IT-lösning som kunde ge flexibilitet, men även större kontroll över hur företaget går som helhet. Med en expansion på flera kliniker i månaden i många olika länder krävs IT-stöd som synliggör koncernens data och gör det lätt att integrera nya system och partners. Samtidigt måste fokus behållas på grundpelarna bättre patientvård och förbättrade behandlingsresultat. Diaverum insåg behovet av ett kraftfullt beslutsstöd och vände sig till Sogeti för stöd.

Efter tre månaders arbete levererades den Microsoft-baserade lösningen, en Business Intelligence-portal byggd i Performance Point Server med business scorecards för olika delar av verksamheten. En tjänsteorienterad integrationsplattform byggd i Microsoft BizTalk 2006 levererar informationstjänster som kommunicerar med affärssystemen och hanterar masterdata. Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) tillsammans med InfoPath används för att samla in finansiell och medicinsk data på ett säkert sätt. SQL Server Integration Services (SSIS) hanterar ETL-flöden som tar den levererade informationen och bygger upp ett gemensamt Datawarehouse i SQL Server 2005. För mer avancerad inmatning av statistik har webbaserade applikationer utvecklats i ASP.Net och .Net Framework 3.5. Den webservice-baserade integrationsplattformen kan lätt anpassas då Diaverum expanderar och nya system och partners behöver integreras.

– Den nya Business Intelligence-lösningen med scorecards demonstrerades på Diaverums controller-konferens i april och möttes av idel jubel. Man såg här ett verktyg som gav överblick och kontroll. Nu kan man direkt se hur varje klinik bidrar till koncernens verksamhet, både vad gäller behandlingsresultat och ekonomi samtidigt som man tillåts växa under kontrollerade former, berättar Sogetis Patrik Eriksson, ansvarig för utvecklings- och införandeprojektet på Diaverum.

Fyra vinster för Sogeti sedan 2004
Sogetis tidigare vinster i .Net Awards är tre. År 2004 vann man förstapriset i kategorin Integration med en BizTalk-baserad lösning införd inom Rottneros-koncernen. 2006 stod man åter igen högst upp på prispallen för Business Intelligence-lösningen INCA, ett nationellt, vårdadministrativt system för cancerforskning. Förra året vann man i ytterligare en kategori – mobilitet – för den mobilitetslösning Sogeti infört inom trucktillverkaren Toyota Material Handling. Nu kan man alltså lägga till ytterligare en vinst, i ännu en kategori, tack vare sin stora expertis inom lösningar baserade på Microsoft-teknik.


För mer information, kontakta:
Stefan Ek, vd, Sogeti
Tel: 08-53 68 20 10, E-post: stefan.ek@sogeti.se

Patrik Eriksson, Microsoft-expert, Sogeti
Tel: 070-862 04 38, E-post: patrik.eriksson@sogeti.se

Therese Sinter, Informations- och marknadschef, Sogeti
Tel: 070-361 46 21, E-post: therese.sinter@sogeti.se


Om Sogeti
Sogeti, ett konsultföretag inom Cap Gemini-koncernen, levererar högkvalitativa IT-tjänster på den lokala marknaden. I tjänsteportföljen ryms IT-styrningstjänster, IT-specialisttjänster, utvecklingsprojekt, systemförvaltning, samt drift och utveckling av kundernas infrastruktur. Sogeti har cirka 18 000 medarbetare i 14 länder. Av dessa arbetar cirka 1000 konsulter vid företagets 20 svenska kontor.  

Bookmark and Share

Foton

Högupplösta bilder på vd Stefan Ek finns att hämta på:
www.sogeti.se/ledning

Högupplöst bild på vinnarna finns nedan:
Vinnarbild


Bildförklaring: Fr. v. Kristi Härdig, CIO Diaverum, Peter Kopelman, vd Microsoft, Patrik Eriksson, projektledare Sogeti

Vill du veta mer?
För mer information om Sogetis Business Intelligence-expertis besök:
www.sogeti.se/bi eller www.sogeti.se/sbic

Du kan även läsa mer om Diaverums lösning på Microsofts webbplats med kundreferenser.