Lokala IT-lösningar på global grund
2010-05-03

När IT-innovationer inom vård och omsorg premierades under Vitalismässan i Göteborg blev Norrbottens Läns Landsting en av två vinnare då man tilldelades Vitalisstipendiet 2010. Grunden till utmärkelsen är den hypermoderna portallösning för en säkrare vårdprocess som man tagit fram tillsammans med IT-konsultföretaget Sogeti. Som stipendiat mottog Norrbottens Läns Landsting ära, berömmelse och en belöning på 25 000 kronor.

Göteborg/Luleå 100503 – Vitalisstipendiet delas ut årligen och premierar nytänkande bland personal inom vård och omsorg. Stipendiet belönar innovativa insatser inom tillgänglighet, inflytande och säkerhet, som fokuseras i den nationella IT-strategin. Stipendiesumman på 50 000 kronor fördelas mellan en enskild anställd/grupp av anställda i en kommun respektive i ett landsting/region. Norrbottens Läns Landsting (NLL) utsågs i år till vinnare i den senare kategorin.  NLL mottar Vitalisstipendiet för den vårdadministrativa portal kallad VIS – Verksamhetens InformationsSystem. Systemet börjar tas i drift under våren 2010. Per Pohjanen och Tina Sundlöf på NLL fanns på plats på Vitalismässan i Göteborg för att ta emot det prestigefyllda stipendiet. Juryns motivering för landstingsstipendiet löd:

”För framsynt tänkande och användning av vårdgivarens styrinformation med stark involvering av alla aktörer i utvecklingsarbetet, inte minst ledningen, där VIS främjar och stärker patientsäkerheten och vårdens kvalitet”.

Med NLL:s nya IT-lösning skapas en säkrare vårdprocess och all information samlas på ett ställe. Här finns styrdokument som ligger utanför journalsystemet, information om vem som ska göra vad och tydliga beskrivningar av hur en patient tas om hand av olika delar av verksamheten. Länkar till värdefulla externa vårdsajter läggs upp och delas av alla.

I portalen finns också en mycket kraftfull sökfunktion för att kunna sortera bland den enorma mängd information som finns att tillgå och ge varje läkare, sjuksköterska eller verksamhetschef just den information han eller hon behöver. Via sökfunktionen får användaren möjlighet att gå direkt till en sammanställningssida för exempelvis en diagnos eller vårdåtgärd man har sökt efter. På sidan finns material sammankopplat med gemensamt metadata; rutinbeskrivningar, bilder, filmer, externa länkar, patientinformation och mycket mer. Portalen är baserad på Microsoft-plattformen SharePoint 2010 och har tagits fram i samarbete med Sogetis kontor i Luleå.

– Vi är mer än stolta över Norrbottens Läns Landstings framsynthet och pionjärskap och att vi tillsammans skapat något som fokuserar på säkrare vård för patienter. I och med Vitalisstipendiet kommer fler att kunna inspireras av denna lösning. Vårt landsting är väl värda denna uppmärksamhet och jag är mycket imponerad över deras engagemang och driv kring kvalitet och patientsäkerhet, kommenterar Berit Vonstad, ansvarig för Sogetis verksamhet i Luleå.Om Sogeti

Sogeti levererar högkvalitativa IT-konsulttjänster på den lokala marknaden. I vår heltäckande tjänsteportfölj ryms IT-styrningstjänster, IT-specialisttjänster, utvecklings- och integrationsprojekt, testning, systemförvaltning samt Rightshore-tjänster. Sogeti har cirka 20 000 medarbetare i 15 länder. Av dessa arbetar cirka 1 000 konsulter vid företagets 21 svenska kontor. 

 

Bookmark and Share

Kontaktpersoner

För mer information, kontakta:

Per Pohjanen, Överläkare div ögon, projektledare, Norrbottens Läns Landsting
Tel: 0920-28 29 84, E-post: per.pohjanen@nll.se

Tina Sundlöf, Verksamhetsutvecklare Länsteknik. Projektledare, Norrbottens Läns Landsting
Tel: 0920-28 43 17, E-post: tina.sundlof@nll.se

Berit Vonstad, Verksamhetsansvarig, Sogeti Luleå
Tel: 070-655 77 11, E-post: berit.vonstad@sogeti.se

Therese Sinter, Informations- och marknadschef, Sogeti
Tel: 070-361 46 21, E-post: therese.sinter@sogeti.se


Vill du veta mer?

Läs mer om lösningen på www.sogeti.se/refnll.


Foton

Bilder på stipendiemottagarna och skärmdumpar av NLL-lösningen finns att ladda ner via www.sogeti.se/bildarkiv.


Vinnare!
Fr.v. NLL:s Per Pohjanen och Tina Sundlöf
Vitalis; fotograf Jorma Valkonen