Effekten #141: "Öppen data"
PODCAST
DIGITAL EXPERIENCES

Effekten #141: "Öppen data"

Gå in på hitta.se och skriv in din egen adress. Se hur mycket information som finns där! Alla som gör det får en aha-upplevelse, positiv eller negativ. Mycket av det är öppen data, en del är betaldata.

 

Play

 Jonas Jaani , Fredrik Eriksson

Offentlig verksamhet (statliga myndigheter, kommuner, regioner) producerar mängder av data som inte är skyddsvärd. Det kan vara geografisk, ekonomisk, trafik eller väderrelaterad  information osv. Den görs tillgänglig som öppen digital data, fri att använda i exempelvis appar eller som beslutsstöd. Antingen svåråtkomlig eller via standardiserade API:er. Fredrik Eriksson listar ett par favoriter:

 • Linköpings kommun delar en vägarbetskarta med tider och allt. PostNords bilar använder nu den datan för att kunna köra rätt väg vid sina leveranser.
 • Göteborgs och Örebros kommuner lägger ut alla leverantörsfakturor för att minska administration och öka transparens – för att allmänhet och företag ska se var pengarna går.
 • Covid-19-virusets egenskaper kunde kartläggas på tre dagar istället för en månad tack vare att forskare delade med sig i form av öppen data.

Öppen data idag är vad e-tjänster var 2007: Man vet inte riktigt hur man ska göra och vad som går att göra. 2019 hamnade Sverige näst sist i OECD i en mätning om kunskapen kring öppen data. Men snart kommer svensk offentlig verksamhet anta principen “open by default”. Se öppna data som en naturlig del av er verksamhetsinfohantering och digitala utveckling! Om du själv gör din data öppen, var inte orolig för att den är dålig, beskriv kvaliteten och hur uppdaterad den är så får användaren själv värdera datan.

OM AVSNITTET

Målgrupp: allmänhet, ledning, it-folk, företag, näringsliv

Lär dig: digitalisering, arbetssätt, datadriven tillväxt, öppen data, open data, organisation, verksamhetsutveckling

Alla avsnitt av Effekten-podden hittar du där poddar finns. 

| Apple Podcasts | Android | Google Podcasts | Spotify | Epost

KONTAKT
 • Jonas Jaani
  Jonas Jaani
  Producent av podcast-serien/ webbradion Effekten
  070-298 52 63

  Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

EFFEKTEN

Effekten är podcasten med kunskap om digitaliseringen på 20 minuter! Vi ger dig insikter, framtidsspaningar och goda exempel. För dig som är beställare, konsult eller intresserad av digitaliseringen. Jonas Jaani guidar dig tillsammans med experter som kan digitalisering.

PRENUMERERA:  Apple Podcasts, Spotify 

Vårt podcastbibliotek