Frej Strandell Almé
OM OSS
JOBB

"Jag skapar framtida insikter, strategier och kundvärde. Idag."

Allkonstnären Frej hittar du på vårt kontor i Borlänge. När han inte aktiverar sig utomhus med familjen, bollar han titlar som Business Analyst, Data strategist, Data Scientist och Projektledare, för att nämna några. Frejs hjärta klappar lite extra för integrerad teknik och analys och ingår i vårt nationella AI-team. Lär känna Frej lite mer här.

Beskriv dig själv med tre ord:
Pratglad, driven och entusiastisk.

Berätta lite om din bakgrund:
Jag är uppvuxen i Bjursås strax utanför Falun och flyttade utomlands efter studenten i några år för att jobba, innan jag studerade masterprogrammet Industriell Ekonomi i Industriell Statistik vid Umeå Universitet. Där gjorde jag mitt  examensarbetet inom Artificell Intelligens på Scania och började sen jobba på EY (tidigare Ernst & Young) i Stockholm. På EY startade jag och drev en tech-grupp som fokuserade på automatisering,  förbättringsarbete, digitalisering och analys både externt och internt. Det var en spännande tid av internationellt samarbete och diverse utlandsresor och sekondment. Efter 5 år blev jag pappa och valde att tillsammans med min nya familj flytta till Falun.

Varför sökte du dig till Sogeti och vad var avgörande i valet av Sogeti som arbetsgivare?
Jag blev kontaktad av Sogeti, troligtvis på tips av en bekant, för att prata lite förutsättningslöst. Vi pratade bland annat om Sogeti och deras arbete inom AI där vi snabbt hittade ett gemensamt intresse. Möjligheten att få vara en del av ett nationellt AI-team var nog det som lockade mest, och det skadade inte att Sogeti har kontor ganska nära Falun. Det var många pusselbitar som föll på plats.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Om jag skulle definiera ett expertområde är det att integrera teknik och analys i en affärsnära och relevant kontext. Det jag gillar är hur man kan använda datadriva tekniker för att svara på komplexa frågor, som annars vore i princip omöjligt att svara på. Det bästa är nog när man förbättrar vardagen inom verksamheter, genom att utveckla en metod/analys/process som är driven av verksamhetens utmaningar och som ger effekt direkt. Drömscenariot var när jag utvecklade en artificiell intelligens som applicerades inom ett förbättringsarbete som kunde avsevärt förkorta ledtiden, minska risker, öka lönsamhet samtidigt som det gav en högre kvalitet på resultatet – där en följdeffekt var att alla inblandade fick mer givande arbetsuppgifter där de kunde utnyttja sin kompetens på ett bättre sätt.

Hur delar du med dig av din expertis?
Jag försöker alltid vara transparent i mitt arbete med kollegor och backar inte för att delta i konferenser, utbildningar eller liknande evenemang. I det dagliga arbete tror jag det bästa sättet att dela med sig av sin expertis är att helt enkelt kommunicera om vad man gör och varför. I min tidigare roll på EY var jag counselor vilket innebar att jag månatligen delade tekniska kunskaper men även ”mjuka” kunskaper som kommer med erfarenhet inom yrket. Som ny på Sogeti har jag hunnit delta i lite kompetensområden där vi diskuterar vad vi gör, varför och hur vilket är ett bra sätt att dela expertis med varandra.

En riktigt bra dag på jobbet, vad händer då?
Det bästa är såklart när man har löst en utmaning som ett team och kan dela glädjen med andra. Det kan vara högt och lågt, alltifrån att ha löst en bug i en kod till att ha en idé som kunden tycker är bra. Det behöver såklart inte bara vara att man löser något eller lyckas, en bra dag är ofta en produktiv dag. De flesta dagarna är en bra dag!

Hur är en typisk sogetiare?
Jag har inte hittat en stereotyp inom Sogeti. Här möter jag allt från systemutvecklare till de som har affärsnära diskussioner. Det som dock genomsyrar alla jag möter är att det är prestigelösa, intresserade och trevliga.

Har dina förväntningar på Sogeti infriats so far?
De flesta förväntningar har nog det, vissa har även gått över förväntan. Jag hann knappt starta datorn innan jag fick träffa min första kund och sälja in och skapa ett projekt helt själv. Det är motiverande att ha det förtroendet i ryggen från dag ett.

Jobba hos oss i Borlänge