Programmering är ett av det mest kreativa yrke du kan syssla med

"Programmering är ett av det mest kreativa yrken du kan syssla med"

Andreas, Java-utvecklare på Sogeti i Umeå, brinner för programmering därför att det ger honom möjligheten att realisera idéer på ett så kreativt sätt som möjligt.

Beskriv dig själv med tre ord:
Målinriktad, analytisk och ambitiös.

Berätta lite om din bakgrund:
Jag är född och uppvuxen på en liten ort i norra Jämtland. Datorer har varit mitt stora intresse ända sen barnsben så det var alltid självklart att det var inom IT jag ville göra karriär. Efter att ha jobbat som brevbärare i flera års tid så kände jag att min tänkta IT-karriär började glida mig ur händerna. Så jag sa upp mig, packade ner mitt boende och flyttade till Umeå. Väl i Umeå så började jag läsa på universitetet och under mitt sista år så bestämde jag mig för att engagera mig som företagsvärd hos arbetsplatsmässan Uniaden som anordnas varje år. Där korsades mina vägar med Sogeti och det slutade med att jag skrev på mitt anställningsavtal och började jobba direkt efter examen.

Min karriär på Sogeti:
Mitt första uppdrag hos Sogeti var i egenskap som handledare för ett gäng högstadieelever som genom initiativet MakeIT skulle få prova på att sommarjobba inom IT. Under några veckor lärde jag dem enklare programmering,  kravställning och hur man jobbar i projekt. Resultatet visade att över hälften av ungdomarna hade fått en förändrad bild av IT och skulle kunna tänka sig att utbilda sig och jobba inom det i framtiden. Jättekul! Efter detta har jag haft uppdrag både som testare, testledare och utvecklare inom Java. Mitt senaste uppdrag var som Java-utvecklare i ett stort projekt som är stationerat i Visby. Det var en väldigt spännande upplevelse, både att få jobba i ett sådant massivt och utmanande projekt tillsammans med fantastiska kollegor, men även att få resa och bo i vackra Visby. Kan ju nästan inte bli bättre – eller hur?

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Problemlösning och kreativitet. Många ser ofta programmering som något rent tekniskt och strikt, men jag anser att det är ett av det mest kreativa yrke du kan syssla med. Du startar med ett tomt blad och en idé, sedan är det upp till dig att realisera denna idé på ett så kreativt sätt som möjligt. Det är något väldigt stimulerande och uppfriskande i detta som gör att jag brinner för det. Att sedan få se hur mina lösningar körs i produktion ute hos kunden med gott resultat är pricken över i. Det är också spännande att tekniken går så fort framåt så det hinner aldrig bli stillastående och tråkigt, utan varje vecka är det något nytt som dyker upp som man får sätta tänderna i.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
Börjar ofta med en kontroll av nattens testkörningar av systemet för att se så att systemet mår bra och så inget har gått sönder efter gårddagens incheckningar. Sedan är det scrum-standup eller morgonmöte där vi tittar på scrumboarden och snabbt berättar om vad vi sysslar med just nu och vädrar eventuella problem eller utmaningar. Sedan tar vi fikapaus och sedan blir det kodning varvat med möten med kravställare och produktägare där jag ofta beskriver mina lösningar och ser så de överensstämmer med deras bild och krav. Ofta så kallar vi utvecklare till möten tillsammans med arkitekter där vi diskuterar arkitektuella lösningar och eventuella problem som vi brottas med för att tillsammans finna lösningar. Innan vi går hem så försöker vi alltid lämna systemet i så gott skick som möjligt inför morgondagen, så vi kontrollerar att det bygger och att de mest grundläggande testerna går igenom.

Hur är en typisk sogetiare?
Alltid hjälpsam, professionell och skicklig. När jag har jobbat på andra orter i Sverige så stöter jag nästan alltid in i en sogetiare från någon av våra andra kontor och man möts alltid av samma trevliga och hjälpsamma kollega. När man sedan börjar prata så märker man snabbt att även denna kollega brinner för sitt expertområde och vill gärna dela med sig av sina erfarenheter. Det blir som en liten gemenskap kring sogetiarna vilket är jättekul, främst när man jobbar på annan ort.

Varför jobbar du på Sogeti?
Jag gillar främst att jag har sån stor kontroll över min egna utveckling och karriär. Är det något jag vill lära mig, utvecklas inom eller bara helt byta riktning så är det aldrig något problem utan det snarare uppmuntras. Det är väldigt unikt och inget jag stött på tidigare. Jag gillar även hur prestigelös organisationen är. Oavsett om du är nyexad eller chef så har du lika stora möjligheter att ta plats och synas vilket annars kan vara en stor utmaning när du till exempel kommer direkt från skolan. Sogeti har också ett väldigt bra anseende på marknaden vilket gör att jag känner mig stolt att få representera Sogeti.

todo todo
KONTAKT
  • Andreas Borg
    Andreas Borg
    Java-utvecklare, Umeå
    070-223 21 10

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

FAKTARUTA

Namn: Andreas Borg

Titel: Systemutvecklare Java

Född: 1989

Bor: Umeå

Familj: Min sambo Sanna och vår son Axel.

Fritidsintressen: Gillar att fiska och åka på utflykter med familjen.