Andreas Johansson
OM OSS
JOBB

"Jag gillar kontrasten mellan mina arbetsdagar"

Det blir aldrig som man tänkt sig - utan ofta mycket bättre. Det kan Andreas Johansson skriva under på. Som systemutvecklare på Sogeti kan han påverka sin karriär på riktigt och alltid finna stöd i grymma chefer.

Andreas JohanssonBeskriv dig själv med tre ord:
Målmedveten, aldrig-ge-upp-attityd och lösningsorienterad.

Berätta lite om din bakgrund:
2010 flyttade jag till Jönköping för att studera Grafisk design & webbutveckling, en tvåårig högskoleutbildning med målet att kunna få jobb på en marknads- eller informationsavdelning. Tyvärr (eller som tur är nu med lite perspektiv) var det inte mycket av det grafiska som fastnade så jag bestämde mig för att satsa fullt ut på den andra delen, programmering. Det slutade med att jag utöver högskoleutbildningen anmälde mig till så många distanskurser inom programmering jag hann med. Några månader innan utbildningen var slut hade jag fått mitt första jobb inom webbutveckling på en lokal webbyrå i Jönköping.

Planen var att jag skulle flytta tillbaka till Linköping efter examen, men i stället blev jag alltså kvar i Jönköping. Under en vårdag 2012 satt jag i ett projektrum med några studiekamrater och det närmade sig lunch. På väg till lunchrummet är jag tvungen att gå igenom en jobbmässa som jag har missat totalt att den skulle vara just idag. Halvvägs genom mässområdet kommer en person från ett rekryteringsföretag fram och frågar vilken utbildning jag går. Jag svarar Grafisk design & webbutveckling varpå han svarar "Vad kul, då har jag en intervjutid åt dig nästa vecka om du är intresserad?". Under intervjun skriver jag på mitt första anställningskontrakt som utvecklare.

Min karriär på Sogeti:
Jag började på Sogeti i augusti 2013 för att stärka upp det som då kallades ".Net-teamet" på Jönköpingskontoret, men som i dag kallas Digitala Kanaler. Sedan dess har jag bland annat varit med och utvecklat rena webbplatser, digitaliserat vårdsystem och berättat för industrirobotar vad de ska göra. Jag har jobbat för flera olika kunder och min roll har växlat mellan ren utvecklare, lead-developer och arkitekt.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Svår fråga, jag brinner för ganska mycket, men kanske allra mest för att lära ut och bedriva testdriven utveckling i de projekt jag är med i. Att ett projekt har testare som fångar upp det som inte fungerar eller följer kravspecen och designskisserna betyder inte att koden ska vara otestad. Det finns så otroligt många fördelar med att skriva testdriven kod så det är oftast enkelt att sälja in det, speciellt när det går att visa på tidigare lyckade projekt.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
I perioder är det väldigt enkelt att beskriva en vanlig dag på jobbet då dagarna under ett projekt är väldigt lika varandra. Då kan dagen till exempel börja med en kort standup tillsammans med övriga projektmedlemmar, det vill säga utvecklare, testare, projektledare och produktägare. Vi går igenom vad vi har gjort sedan gårdagens standup, vad vi ska göra i dag och om det finns några hinder för att komma vidare. Under dagen sitter jag sedan tillsammans med övriga utvecklare i ett projektrum och plockar buggar och PBIer (Product Backlog Item). Det här upprepas sedan under cirka ett halvår. I andra perioder är det inte lika förutsägbart utan dagen kan börja med att jag åker till en annan ort för att sitta hos kund medan jag nästa dag sitter på kontoret och dagen efter det åker på kurs resten av veckan. Det är just den här kontrasten jag tycker om med min arbetsdag. När jag tröttnar på att veta exakt vad jag ska göra nästkommande vecka så brukar det snart komma en period som är helt motsatt till det jag gör nu.

Varför jobbar du på Sogeti?
På Sogeti har jag möjlighet att påverka min utveckling, på riktigt. Jag har grymma chefer som alltid ser till att jag får göra det jag vill. Det kan vara allt från att sätta mig i de projekt jag är intresserad av till att skicka mig på Tech Days, kurser och certifieringar.

todo todo
Kontakt
  • Andreas Johansson
    Andreas Johansson
    Systemutvecklare
    070-272 38 02

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

Faktaruta

Namn: Andreas Johansson

Titel:
Systemutvecklare

Född:
 1989

Bor:
Jönköping

Familj:
Sambo

Intressen: 
Träna, läsa, programmera (bygger för tillfället ett röststyrt hemautomatiseringssystem)

Jobba i Jönköping