Chiharu Kazama
OM OSS
JOBB

”En riktigt bra dag består av att analysera massor med data”

Efter att ha bott i Japan och gjort flertalet dykresor i tropiska länder bytte Chiharu, Data Scientist i Malmö, äventyren mot familjelivet i Sverige. Hon brinner för AI och vilken inverkan det kan ha på samhället på olika sätt. Här får du lära känna Chiharu och läsa mer om hennes spännande resa från Japan, till att gå all-in på att använda matematik till att lösa problem.

Beskriv dig själv med tre ord:
Nyfiken, driven och ärlig.

Berätta lite om din bakgrund:
Jag är född och uppvuxen i Japan. Jag har alltid tyckt om att resa och år 2000 träffade jag min man Pontos på en Kibbutz i Israel. Sedan flyttade vi till Japan och bodde där i 5 år. Jag jobbade på Fedex call center  i Japan och Pontos jobbade som engelsklärare och som kock på en thailändsk restaurang. Det var kul att se en svensk som lagar thaimat i Japan. Under åren gjorde vi många roliga saker, men vad vi verkligen gillade var att dyka. Vi gjorde många dykresor till  olika tropiska länder. 2006 började vi ett nytt liv i södra Sverige. Vi ville skaffa barn därför bestämde  vi oss för att flytta till Sverige. Barnomsorg och arbetstider i Sverige är mycket bättre än i Japan. Ett år efter att vi flyttade blev vi föräldrar. Jag har tagit hand om barnen, medan jag samtidigt har studerat. Jag hade en fantastisk matte- och fysiklärare på Komvux som påverkade mitt liv mycket. Det är delvis tack vare honom som jag är här idag.

Min karriär på Sogeti:
Efter jag var klar med kandidatexamen i matematik på Lunds universitet studerade jag på en yrkeshögskola där jag lärde mig objektorienterad programmering med fokus på AI. I programmet ingick 14 veckor LIA (Lärande i arbete) och under dessa var jag på AI & Analytics på Sogetis Malmökontor. Det är så jag hamnade på Sogeti i september 2020. Mitt uppdrag var att undersöka bilder från en radarsatellit.  Efter LIA fick jag möjligheten att arbeta som Data Scientist i ett GSI-projekt (Geo Satellite Intelligence). I det projektet använder vi oss av dels radarsatelliten och dels en annan satellit bland annat för att upptäcka översvämningar och för att klassificera träslag.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Eftersom jag använde mig av AI under min kandidatexamen så ser jag hur vi kan använda oss av AI på flera områden i vårt samhälle. Jag är exempelvis fascinerad av ett GSI-projekt som använder AI,  satellitbilder och avancerade algoritmer för att rädda skogen från granbarkborrar. Detta är något som jag finner jätteintressant; att använda AI och matematik för att kunna lösa problem och att hjälpa någon. Jag hoppas på att kunna bidra till utvecklingen av olika applikationer med AI i framtiden.

En riktigt bra dag på jobbet, vad händer då?
En riktig bra dag är när jag äntligen kan se resultaten som jag förberett för. Ju mer data jag samlar in, desto mer ser jag fram emot att se resultaten oavsett om de är bra eller inte. Men det är extra spännande när jag hittar ett bra resultat som gör att vi kan hjälpa kunden.

Hur är det att arbeta i pandemitider?
Man kan känna sig lite isolerad emellanåt. Men jag försöker att se en ljusare sida också,  till exempel kan jag vara hemma och välkomna barnen när de kommer hem från skolan. Jag försöker att inte blanda fritid med arbetstid, vilket dock kan vara knepigt när man jobbar hemma. Dessutom när man tillbringar så mycket tid hemma känner jag också att jag inte kommer ut i naturen så ofta, men för att hålla igång kroppen kör jag 7-minutes workout regelbundet och jag mediterar när jag behöver att "samla ihop" mig själv.

Hur är en typisk sogetiare?
Jag tycker en typisk sogetiare är tillmötesgående, organiserad och vill utvecklas. Jag uppfattar i alla fall alla som jag jobbat med är på det sättet.

Varför jobbar du på Sogeti?
Jag ser Sogeti som en underbar plats för att utvecklas och för att det finns många olika karriärmöjligheter inom olika områden. Dessutom har jag grymt bra chefer och kollegor som alltid uppmuntrar mig och ser till att jag mår bra på jobbet. De ställer upp och hjälper till där det behövs. Jag är glad att jag jobbar på Sogeti.

todo todo
KONTAKT
  • Chiharu Kamaza
    Chiharu Kamaza
    Data Scientist, Malmö
    073-812 29 46
FAKTARUTA

Namn: Chiharu Kazama
Titel: Data Scientist
Född: 1974
Bor: Malmö
Familj: Man, två barn och två katter
Fritidsintressen: Mest del av min fritid ägnar jag åt familjen och mina vänner. Jag tycker om dansklassen Sh'bam och att baka surdegsbröd. Jag tänker också ta upp min gamla hobby, att fotografera med pinhålkamera.