Emir Kuljanin
OM OSS
JOBB

"Kod är hur coolt som helst!"

En blixt från klar himmel. Det var mitt i natten för några år sedan som Emir Kuljanin insåg vilken utbildning han behövde söka sig till för att jobba med det han älskar.

Beskriv dig själv med tre ord: 
Modig, vetgirig och lösningsorienterad.

Berätta lite om din bakgrund:
Min bakgrund är rätt annorlunda för en systemutvecklare. Jag började med att studera filosofi i Stockholm. Under åren läste jag logik, argumentation, kunskapsteori, etik, metafysik och en mängd andra intressanta ämnen. Jag skrev min C-uppsats om fri vilja och tog en kandidatexamen 2010. Efter att ha övervägt en akademisk karriär inom filosofi ville jag testa något helt annorlunda. Detta något var naturligtvis programmering. 

Det är svårt att förklara upplevelsen av att skriva kod för första gången med den bakgrund jag har. Under de senaste åren hade allt jag gjort varit på ett högst teoretiskt plan. Jag fick ingen konkret feedback på någonting. Men nu satt jag där och stirrade på "Hello World" på skärmen. Snart stod det "Hello Emir". Jag hade skrivit instruktioner till datorn om att printa ut ett meddelande och fick omedelbar feedback. Jag justerade koden och körde programmet igen. Och igen. Sen var klockan var mitt i natten och jag insåg att jag måste söka till dataingenjörsprogrammet.

Under mina år på dataingenjörsprogrammet utvecklade jag appar som laddades ner av över en halv miljon användare världen över. Jag startade företag och utvecklade webbar åt en reklambyrå. Jag programmerade styrsystemet till en Segway som andra studenter byggt. Efter tre år tog jag också examen.

Efter examen fortsatte jag arbetet med mitt företag. Jag utvecklade mobilspel som jag distribuerade själv och jag utvecklade webbar åt kunder. Efter en tid ville jag prova något annat så jag tog anställning på Gävle Kommun som systemutvecklare. Ett och ett halvt år senare hamnade jag på Sogeti, åter i konsultrollen.

Min karriär på Sogeti:
Jag började på Sogeti i februari 2017. En gammal kund letade upp mig och jag började utveckla en ASP.NET-lösning omgående. Just nu är jag på ett annat uppdrag där vi utvecklar en lösning för digital signering åt en större kund. Det är ett spännande uppdrag med mikrotjänster, mogen IT-miljö och duktiga kollegor.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Det låter kanske banalt, men det jag brinner mest för är kod. Jag tycker om att skriva kod, att förstå kod och planera att skriva kod. Kod är hur coolt som helst! Vi trycker på tangenter som representerar bokstäver och siffror. När rätt kombination bokstäver och siffror ligger efter varandra i en fil kan en dator tolka dessa tecken och utföra uppgifter åt oss. Datorn kan skapa digitala signaturer som säkrar tillgångar i miljonbelopp, presentera virtuella verkligheter, eller söka igenom hela internet på en bråkdels sekund. För att någon skrev kod. Bokstäver och siffror i en fil. Ur ett större perspektiv tycker jag om att utveckla lösningar som har en tydlig påverkan i form av förenklingar eller förbättringar av olika slag.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
Jag kommer in runt åtta på morgonen. Oftast har jag funderat ut vad jag ska ta tag i innan jag kommer fram. Antigen sätter jag mig med mina lurar på och kodar eller så diskuterar jag någonting med Mattias som sitter bredvid mig. Halv nio bjuder Sogeti på frukost nere vid restaurangen i samma byggnad som jag jobbar. Sedan har vi teammöte kl. 10.00 varje dag där vi går igenom vad vi ska göra och tar upp ev. hinder. Resten av dagen brukar vara en blandning av kodning, hipchat, espresso och lite merge-konflikter. Ibland tar vi en sväng till "buren" där flera utvecklare tillsammans diskuterar lösningar på olika tekniska problem.

Varför jobbar du på Sogeti?
För att Sogeti ger möjligheten att arbeta på spännande uppdrag med stor variation. I ett tidigare uppdrag fick jag lära mig om larmsystem. Nu sitter jag i ett uppdrag där jag får lära mig fastighetsjuridik. Jag kodar naturligtvis mestadels av tiden, men för den nyfikne finns det alltid intressanta saker att lära, både inom sitt expertområde men också långt utanför. 

todo todo
KONTAKT
  • Emir Kuljanin
    Emir Kuljanin
    Systemutvecklare
    073-598 77 52
FAKTARUTA

Namn: Emir Kuljanin

Titel: Systemutvecklare

Född: 1988

Bor: Gävle

Familj: Fru

Fritidsintressen: Spelutveckling, datorspel, böcker, crossfit, rymden, maskininlärning och filosofi.

Jobba hos oss!