”Alla behöver finnas representerade i utvecklingen”
Emmelie Strand jobbar hos oss i Stockholm som IT-konsult , men inte bara det. Hon driver också initiativet Hello Girl! som är en kodutbildning för tjejer – skapad av tjejer. Hon brinner för att skapa en jämställd IT-bransch, vilket också gjort att hon är en av finalisterna om att bli årets IT-kvinna 2021. Här får du lära känna henne och varför hon valde just oss som arbetsgivare.
Beskriv dig själv med tre ord:
Ambitiös, positiv och en smula otålig.
Berätta lite om din bakgrund:
Jag är uppväxt i Stockholms bullriga miljö under veckorna och spenderade helgerna på mammas soldattorp utan el och rinnande vatten. Som liten älskade jag att måla, rita och olika hantverk. Efter fler år av olika studier - varvat med jobb inom service- och säljyrken - landade jag i programmering och design. Det är mitt kall och min passion i yrkeslivet. Nu har jag arbetat inom tech i snart fem fantastiska år och räknar med att fortsätta lära mig nytt och utvecklas framåt.
Min karriär på Sogeti:
Jag började på Sogeti i slutet av maj 2021, med andra ord fortfarande ny. Det som lockade mig till Sogeti är kulturen, min otroligt härliga chef Annika och möjligheten att arbeta på ett företag med många olika kunder och projekt. Jag ser fram emot att fortsätta lära mig nytt, lära känna fler inom Sogeti och såklart göra ett grymt jobb och leverera nytta för våra kunder.
Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Jag brinner för att göra ett grymt jobb för mina kunder. I min kombinerade roll inom design och front-end får jag ofta möjligheten att kombinera affärsmål, kundbehov och teknik för att lösa problem och utveckla nya tjänster. Mitt hjärta klappar lite extra när jag får vara engagerad och i nära samarbete med teamet utveckla digitala tjänster för att leverera en användarupplevelse i världsklass.
En riktigt bra dag på jobbet, vad händer då?
En riktigt bra dag designar jag ett gränssnitt, designsystem eller digital grafisk profil, alternativt sitter djupt försjunken i kodning. Kanske är det också nära en utsatt deadline så alla i teamet är extra engagerade och taggade.
Du driver också initiativet Hello Girl, kan du berätta mer om det och varför det finns?
Hello Girl! är en kodutbildning för tjejer – skapad av tjejer. Vi lärare på utbildningen fungerar som förebilder och arbetar på olika IT-bolag runt om i Sverige, vilket ger deltagarna möjligheten att nätverka och skapa kontakter med potentiella, framtida arbetsgivare. Hello Girl! vill skapa förändring och bygga digital jämställdhet. Varför? Joo, för idag är endast 28% av de som arbetar inom IT-sektorn i Sverige kvinnor, enligt statistik från IT- och Telekomföretagen. Detta vill vi ändra på!
Syftet är att genom gratis kodutbildningar för tjejer sprida kunskap och öka intresset för programmering och tech. Sedan starten 2018 har utbildningen verkat i flera omgångar, och totalt har över 80 kvinnor (!) testat på kodning och fått inspiration genom Hello Girl! Deltagarna har varit tjejer och kvinnor med olika åldrar, nationaliteter och bakgrunder. Vissa med funderingar om att söka IT-utbildningar, några med viljan om att göra ett karriärsbyte, och andra som velat öka sina chanser till jobb. Deras gemensamma faktor: De vill alla vara med och forma framtiden. Det är också roligt att ett flertal Hello Girl!-alumner studerat vidare och jobbar som programmerare nu - det är vi väldigt stolta och glada över.
Du är också i final som årets IT-kvinna, hur känns det?
Det känns stort, ärofyllt och lite overkligt, på ett bra sätt. Stort, eftersom det är ett coolt forum att få lyftas inom. Jag röstar för fler kvinnor inom tech, men vill gå steget längre. Min vision är att fler kvinnor kodar och utvecklar framtidens digitala tjänster. Vi behöver inte enbart duktiga kvinnliga ledare som förebilder utan även duktiga kvinnliga tekniska experter. Varför? Jo, för om inte kvinnor är med i utvecklingen av framtiden (för visst är framtiden digital!) är chansen mindre att den passar kvinnor lika bra som män. Alla behöver finnas representerade även i utvecklingen för att alla produkter och tjänster ska vara tillgängliga för alla (oavsett kön, kultur, funktionsnedsättning, status, ekonomi, osv.)
Hur är en typisk sogetiare?
En typiskt sogetiare är positiv, snäll och kunnig. Alla kollegor jag haft kontakt med är otroligt trevliga, nyfikna och generösa. I praktiken har det inneburit att jag snabbt fått hjälp och svar på frågor, många kollegor som deltagit i diskussioner och kommit med lösningsförslag. Det är lyxigt att ha sådana experter att rådfråga ett chattmeddelande bort.
Varför jobbar du på Sogeti?
Jag jobbar på Sogeti för att jag älskar variationen och utvecklingen som konsultlivet erbjuder, och valde Sogeti eftersom arbetskulturen kändes helt rätt i magen. Jag gillar förstås också att Sogeti ligger bakom det kvinnliga IT-nätverket #addher och det tillhörande mentorskapsinitiativet Match and Go. Har precis blivit matchad med en mentor och ser fram emot en höst med henne!
- Emmelie StrandIT-konsult front-end och UX/UI, Stockholm
073-078 84 33
Emmelie StrandIT-konsult front-end och UX/UI, Stockholm
073-078 84 33
Namn: Emmelie Strand
Titel: IT konsult med fokus på webb, front-end och ux/ui-design
Född: 1989
Bor: Stockholm
Familj: Sambo
Fritidsintressen: Illustrera och måla, DIY-hemrenoveringar och inredning - resor, mat och upplevelser med nära och kära.