OM OSS
JOBB

"Mycket av det man gör i spelindustrin tangerar det som händer inom IT"

Fredrik Jonsson har tagit med sig sin långa erfarenhet från spelindustrin in till jobbet på Sogeti i Sundsvall.

Beskriv dig själv med tre ord:
Ambitiös, glad och nyfiken.

Berätta lite om din bakgrund:
Jag har jobbat inom spelindustrin i nästan 20 år som Artist, Designer och Art Director. Det är en spännande bransch med många möjligheter och utmaningar. För mig har det inneburit att jag haft förmånen att jobba många år i Montreal och San Francisco på projekt med stora budgetar och kända varumärken. Star Wars kanske några känner till. Efter hemflytten 2013 har jag blandat pappaledighet med att göra några intressanta uppdrag inom reklam & filmvärlden, som i allt större utsträckning börjar använda verktyg som utvecklats för spelindustrin. Dessutom har jag även hunnit med lite VR och arkitektvisualisering, vilket är jätteskoj då det var där jag började innan jag hamnade i spelvärlden. 

Min karriär på Sogeti:
Som relativt ny på Sogeti har jag inte hunnit med så mycket karriär ännu.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Jag brukar säga att jag har en låg acceptans för dåliga verktyg. Jag brinner alltså för att skapa lättnavigerade, intuitiva och frustrationsfria lösningar oavsett om vi utvecklar en app, designar en webb eller bara förmedlar information. Det är fantastiskt givande att få jobba med design och interaktion då jag har ett stort intresse av psykologi och beteenden. Dessutom finns det hela tiden ny forskning, nya lärdomar och nya verktyg att ta del av, något som är viktigt för mig. Ständig utveckling.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?
Senaste tiden har varit riktigt rolig då jag och min kollega Mattias Löfström spenderar mycket tid med en grundläggande effektkartläggning på en av våra kunders potentiella addering av partneringångar på deras webb. Vanligtvis kommer jag in på kontoret kring 08:00 och spiller upp dagens första kaffe. Sen skuttar jag upp på övervåningen och hejar på vårt team och får en dos verklighet blandat med nyheter från olika projekt. Efter att ha kollat mailen så brukar jag och Mattias sätta oss någonstans där vi kan argumentera och diskutera olika frågeställningar inför en intervju utan att störa övriga. Vi samlar ihop nya frågor baserat på tidigare intervjuer och sammanställer vår intervjumall baserat på vem vi ska träffa idag. Vi möter och telefonintervjuar alla de många intressenter som har med webbplatsen i fråga att göra, både interna och externa. 

Efter genomförd intervju sätter vi oss och analyserar. Vi jämför med tidigare intervjuer, justerar parametrar och funderar över målgrupper och användningsmål samt tar hand om det administrativa. Det har hänt att vi är klara till lunch. En bra dag äter jag lunch på kontoret och hinner med en promenad längs kajen. På eftermiddagen får jag förhoppningsvis jobba med lite grafikkomponenter, skissa på en kundresa och jaga fler intervjukandidater. Vårt team har många bollar i luften, så det kan hända att man får lägga ett par timmar på input, feedback och någon ideskiss också. Det är skönt att få variation i arbetet och viktigt för mig att få tid med färg och form. För mycket text, listor och excel gör en mindre glad.

Innan dagen är över hinner jag med lite omvärldsbevakning, framförallt relaterat till kunden men även en del av dagens skörd av “kolla det här ! “ mailen från teamet. Vi är på ständig jakt efter bättre verktyg och bra inspiration.

Varför jobbar du på Sogeti?
Dels har jag väldigt inspirerande medarbetare och chefer, dels känner jag också att det är spännande att få arbeta med lösningar som tillför andra värden än bara underhållning. Det är ju också så att mycket av det man gör i spelindustrin tangerar det som händer inom IT. Det är teknik blandat med estetik och kommunikation. Sedan tror jag att många mekaniker och tankesätt vi har använt inom spelindustrin är verktyg som kan användas för att förbättra, förenkla och göra många nyttosystem mer attraktiva att interagera med. Om vi kan kombinera nytta med nöje så har vi lyckats.

todo todo
Kontakt
  • Fredrik Jonsson
    Fredrik Jonsson
    Interaktionsdesigner
    073-745 2571
Faktaruta

Namn: Fredrik Jonsson

Titel: 
Interaktionsdesigner

Född:
1973

Bor:
På landet utanför Sundsvall

Familj: Fru och två små barn.

Fritidsintressen:
Att hänga med mina barn, åka snowboard och spela trummor. Får jag dessutom hoppa runt på klipporna ute vid havet då och då så är jag ganska nöjd.

Jobba i Sundsvall