Gustav Hultman
OM OSS
JOBB

"Fler perspektiv gör att jag kan lösa problem på olika sätt"

Gustav jobbar som Data Scientist hos oss i Göteborg. När han pluggade företagsekonomi och insåg att matematiska och statistiska modeller blev omöjliga att lösa för hand blev programmering en självklar väg för honom att gå. Här kan du läsa mer om varför han brinner för sitt område.

Beskriv dig själv med tre ord:
Optimistisk, nyfiken och lagspelare

Berätta lite om din bakgrund:
Min bakgrund är egentligen ganska bred. Grunden ligger i matematik, datavetenskap och statistik, men även i företagsekonomi och affärsutveckling. Jag och min sambo flyttade vintern 2015 upp till Umeå för att läsa på Umeå Universitet. För min del blev det Civilingenjör i industriell ekomomi och en parallell kandidatexamen i företagsekonomi. Mitt intresse för programmering växte fram under utbildnignen i samband med att de matematiska och statisktiska modellerna blev omöjliga att lösa för hand. Helt plötsligt fick programmering ett syfte och bollen var i rullning. Jag läste till kurser i AI och datavetenskap och började programmera på fritiden. Att ha med sig ett flera perspektiv känns otroligt värdefullt då det blir enklare att förstå och lösa problem på olika sätt.

Min karriär på Sogeti:
Jag började sommaren 2020 som data scientist och gick direkt på ett projekt inom supply chain development. Projektet gick ut på att analysera och optimera ett distributionsnätverk för att sänka kostnader och lagernivåer. Med mycket data och en del modellering hittades nya möjligheter för företagets distribution och kritiska parametrar kunde kvantifieras. Förutom att utveckla mig inom, och arbeta med AI/analytics har jag också börjat intressera mig för data engineering vilket jag ser fram emot att arbeta med inom kort!

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Jag tycker att det är fantastiskt att arbeta med en kund från idéstadie till lösning. Min upplevelse är att det ofta fokuseras på symptomen av ett problem och inte nödvändigtvis själva kärnan. Det är roligt att arbeta nära kund i en iterativ process där man tillsammans kan skapa djupare förståelse för vad som behöver göras. Sen tycker jag att det är väldigt givande att hitta tekniska lösningar som genererar värde och gör skillnad för kunden.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
Varje dag kommer med en ny utmaning! Jag hittar ständigt nya saker jag vill lära mig och försöker att hitta tid för utveckling. Just nu med arbete hemifrån försöker jag ta små kaffepauser med min sambo som också är hemma. Nästan alla dagar börjar med att jag utvärderar vart jag befinner mig i mitt arbete och vad som behöver göras, eller om något behöver tänkas om helt. Sen brukar det antingen sluta i att jag kodar, debuggar, läser dokuementation eller arbetar fram ett teoretiskt ramverk/modell att utgå från. När man jobbar med större datamängdet blir det ofrånkomligt också mycket data wrangling.

Hur är det att arbeta i pandemitider?
Det funkar bra! Det känns självklart tråkigt att inte träffa kollegor som vanligt men det vägs upp med virituella fikor, kompetenslunchar och team-möten. Sogeti känns sammantaget väldigt välrustat för arbete från hemmet under pandemin.

Hur är en typisk sogetiare?
En typisk sogetiare är en lagspelare och vill utvecklas. Min upplevelse är att alla mina kollegor, oavsett arbetsområde, har ett genuint intresse för sitt arbete och vill ligga i framkant med den senaste tekniken.

Varför jobbar du på Sogeti?
På Sogeti finns oändliga möjligheter att utvecklas, trevlig och framåtlutande företagskultur, spännande uppdrag och riktigt goa kollegor. En vinnande kombination för mig!

KONTAKT
  • Gustav Hultman
    Gustav Hultman
    Data Scientist, Göteborg
    073-040 99 37
FAKTARUTA

Namn: Gustav Hultman
Titel: Data Scientist
Född: 1994      
Bor: Göteborg
Familj: Sambo
Fritidsintressen: Mat, litteratur, natur och träning!

Skriv ut E-post