Katrin Wiklund
OM OSS
JOBB

"Det jag brinner för mest inom test är kommunikation"

Katrin Wiklund på Sogeti i Borlänge har under hela sin yrkesverksamma karriär arbetat med test och kvalitetssäkring. Intresset för matematik ledde henne in i IT-branschen.

Beskriv dig själv med tre ord:
Social, omtänksam och ansvarstagande.

Berätta lite om din bakgrund:
Jag växte upp i Stockholms skärgård så valet av IT var kanske inte helt naturligt men jag har alltid tyckt om matematik och det drev mig till att läsa till Elingenjör med inriktning mot Tele-/Datacom på KTH.

Sedan jag gick ut högskolan 2001 har jag jobbat med test. Det hela började med Telia och då var det IP-telefoni som gällde. Därefter hamnade jag på Extenda för att arbeta inom test av kassasystem. Hann där även vara med att vara kundansvarig för en av deras största kunder. Några år senare kom jag till Symbrio för att arbeta med deras inköpssystem. Där var jag hela deras testavdelning och jobbade både med systemtester och automattester med hjälp av QTP (QuickTest Professional). I samband med att vi blev en familj passade vi på att flytta till Falun och då hittade jag Sogeti i Borlänge vilket jag kände skulle passa mig perfekt!

Min karriär på Sogeti:
Jag började på Sogeti i augusti 2011 och har sedan dess varit ute på uppdrag. Först som integrationstestledare och de senaste åren som testledare i både förvaltningsprojekt och nyutvecklingsprojekt på en av Sveriges största myndigheter. 

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Det jag brinner för mest inom test är kommunikation. Som testledare och testare är det så otroligt viktigt att kommunikationen fungerar och den som är testledare hamnar ofta mitt i alltihop eftersom krav och det som utvecklas oftast går vägen via test. Det är testledaren som får kontroll på helheten.

Eftersom test samt att arbeta agilt ofta är ganska nytt pågår det ofta ett arbete med att få metoder och processer att fungera. Det är också väldigt roligt att få gräva och utreda om det är speciellt svåra fel.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
En vanlig dag på jobbet brukar börja med en eller två daily stand-up, beroende på antal samtidiga projekt. Därefter ska systemen testas, eller planeras för test, vilket oftast innebär att kontakt för frågor både till utvecklare och kravansvarig måste ske för förtydliganden. Sedan kan det bli så att användare från verksamheten hör av sig då de gör tester för att fråga eller felrapportera och då måste dessa fel utredas och eventuellt rapporteras.

Varför jobbar du på Sogeti?
Jag jobbar på Sogeti för att de är stora inom test och har ett gott rykte vilket gör att det blir lättare att få intressanta och roliga uppdrag.

todo todo
KONTAKT
  • Katrin Wiklund
    Katrin Wiklund
    Testledare
    072-711 81 93
Faktaruta

Namn: Katrin Wiklund

Titel: Testledare

Född: 1976

Bor: I Hosjö utanför Falun

Familj: Sambo och två barn, killar på 2 resp. 5 år

Fritidsintressen: Det enda jag hinner med just nu förutom jobb, familj och hus/trädgård är träning. Främst löpning och olika pass.

World Quality Report 2017-18