Martin Gjerde
OM OSS
JOBB

”Jag gillar att vårt kundfokus är ingrott i väggarna”

Från att vara truckförare, till att bli polis för att nu vara integrationsarkitekt. Ja, Martin på Sogeti i Örnsköldsvik har haft en krokig väg in i IT-branschen, men att ha testat olika saker gör också hans känsla av att ha hittat rätt ännu starkare.

Beskriv dig själv med tre ord:
Tycker själv att jag är nyfiken, analyserande och prestigelös. Hoppas fler tycker det också, annars blir det pinsamt!

Berätta lite om din bakgrund:
Född i Umeå, uppvuxen i Östersund och har sen betat av ett antal städer innan jag landade i Övik för 10 år sen. Min spretiga bakgrund innehåller perioder som truckförare i Knivsta, trålfiskare i Norge och polis i Örebro. Datorintresset har dock alltid varit starkt ända sen C64:an och Amigan på 80/90-talet, och var ändå det som vann över i slutändan. Hoppade av poliskarriären -06 och läste till civilingenjör i datateknik i Umeå istället. Så vägen har varit krokig, men det är jag jätteglad för. Nu vet jag att jag hamnat där jag trivs bäst!

Min karriär på Sogeti:
Började 2010 direkt efter avslutad utbildning i Umeå. Efter en liten detour in på SharePoint-spåret så blev det integrationsutveckling för hela slanten. Har med tiden glidit in mer och mer på arkitektspåret, och jobbar nu primärt som integrationsarkitekt.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Massor! Men om jag ska koka ner det så är det nog att bygga lösningar som kunden kan och vill ta ett ägandeskap över. Att göra mig själv utbytbar, hur konstigt det än kan låta. Detta innebär att ständigt jobba med att förtydliga, förenkla och kommunicera så att bilden över vad vi ska åstadkomma är så gemensam som möjligt, och att det vi levererar går att förvalta på ett så bra sätt som möjligt. Har också känslan av att ju mer man jobbar på att göra sig utbytbar, desto mer vill kunderna ha en kvar. Skulle säga att det är en win-win!

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
I min arkitektroll så handlar mycket om att kommunicera effektivt, så i dessa tider handlar det mycket om skärmdelande kring gemensamma whiteboards. Sedan ska det sägas att en riktigt bra dag även innehåller egen "zon"-tid med utveckling. En gång utvecklare, alltid utvecklare!

Hur har det varit att arbeta i pandemitider?
Väldigt upp och ner, pendlat mellan skitjobbigt och helt ok! Vissa dagar var det helt fantastiskt att ta med sig kaffekoppen till hemmakontoret och sätta på sig hörlurarna, andra dagar skulle man verkligen behöva lite stimulans av underbara kollegor. Dagarna blev väldigt förutsägbara på gott och ont helt enkelt. Ser verkligen fram emot en återgång till det någorlunda normala, vad det nu visar sig vara...

Hur är en typisk sogetiare?
Det främsta kännetecknet enligt mig är att hen är väldigt kundfokuserad. Det är ingrott i väggarna på ett alldeles underbart sätt, och nåt jag verkligen uppskattat sen första dagen. Vi vill verkligen alltid våra kunders bästa, och det är aldrig bara "for show".

Varför jobbar du på Sogeti?
För att det är den bästa arbetsplatsen för mig! Jag uppskattar verkligen det stora nätverket och tillgången till kunskap av alla slag. Jag gillar helt enkelt att jobba med "typiska sogetiare".

Sökes: Nya medarbetare
KONTAKT
  • Martin Gjerde
    Martin Gjerde
    Integration Specialist, Örnsköldsvik
    072-209 07 65
FAKTARUTA

Namn: Martin Gjerde
Titel: Min roll är oftast arkitekt och mitt område är oftast integration, så närmast blir nog ”integrationsarkitekt”.
Född: 1976
Bor: Järved, Örnsköldsvik
Familj: Fru Mia och två barn, Siri 13 och Hugo 10
Fritidsintressen: Tennis, Formel 1, Dator- och brädsspel och husvagnssemester med familjen som gärna får kombineras med några fjällvandrings-stopp

LTU skapar hållbar integrationsplattform
Skriv ut E-post