Mikael Norbäck
OM OSS
JOBB

"Vi bygger ett intranät för anställda vars beslut kan påverka en människas liv"

Micke Norbäck pendlar just nu mellan interna UX-frågor på Sogeti och utvecklingen av ett stort intranät. Bägge projekten ligger honom varmt om hjärtat, särskilt då det ena rör hela samhället. Men han sätter också stort värde på lunchpromenader, tågmackor och fikor med kollegorna.

Mikael NorbäckBeskriv dig själv med tre ord:
Open minded akademiker.

Berätta lite om din bakgrund:
Jag har alltid levt i gränslandet mellan teknik och människa. I demogruppen på Amigatiden programmerade de andra barnen, medan jag gjorde grafiken och istället för lumpen jobbade jag 1995 på galleri och snickrade ihop min första hemsida. Multimedial edutainment på CD-rom följdes av intranät och företagswebbar och varvades med en IT-pedagogisk magister. Jag startade Södertörns högskolas studentkår och ett antal företag som gick bra och dåligt i samma takt som IT-bubblorna och gick från svajiga “art director för interaktiv TV” till trygg B2B på IBM. När mobiliteten tog fart hade jag också turen att få göra en bästsäljande iPhone-app. Efter att ha varit UX Lead på “Det stora blå” ett antal år gick jag sedan vidare till Motorola när jag hörde att Google skulle köpa dem. Tänk att kunna bo kvar och ändå gå från IBM till Google i lilla Linköping, Sverige, Världen! Det blev responsiv webb för vardagsrummet ett antal år, men tyvärr rätt lite Google.

Min karriär på Sogeti:
Sogeti har varit min arbetsgivare i ett år. Under den tiden har jag gjort punktinsatser i flera mindre webbprojekt och mer omfattande insatser åt andra kunder. En av dessa är en stor myndighet, vilket har varit - och är - en fantastisk resa, fylld av kompetenta medarbetare och utmanande uppgifter i en värld bortom majoritetens vardag. Vi bygger ett intranät för 11 000 anställda där skrivbordsfolket är i minoritet och snabba beslut kan gälla en människas liv. Det är också en skön känsla att göra bra saker för samhället - inte bara för kommersiella företag. Min roll är interaktionsdesign, visuell design samt produktägare. Parallellt med kunduppdragen driver jag Sogeti UX, en community inom Sogeti för oss som arbetar med användarupplevelsen. Här inventerar vi våra kompetenser, samlar och delar med oss av vårt kunnande i processer och verktyg och hjälper och inspirerar varandra till nya stordåd, allt med användarens bästa för ögonen.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Att göra rätt från början. Om man inte involverar UX tidigt i processen straffar det sig på alla plan längre fram. Luddig kravbild, dåliga specar till utvecklare, misslyckades tester, sämre projektkommunikation, ett ointuitivt resultat med lägre kvalitet vilket leder till förvirrade användare och besvikna kunder och ofta en budget som spruckit. Det gäller att få hela organisationen och våra kunder att inse att när UX finns med i alla led ökar chansen för framgång dramatiskt!

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
Ofta börjar jag dagen med en smörgås på tåget - ett skönt sätt att äta och fundera på dagen, läsa några mejl eller planera ett möte samtidigt som man rör sig framåt. Andra dagar sitter jag och observerar hur medpassagerarna drunknar i sina mobiltelefoner…
Väl hos kunden mjukpratar jag med kollegorna och börjar jobba. Klockan nio blankt är det projektavstämning, daily standup, ofta med några deltagare på distans. Vad gjorde jag igår, vad gör jag idag och är det något som hindrar mig? En vanlig dag innehåller en lagom dos av:

  • egen produktion (wireframes, krav, visuell design)
  • någon typ av workshop eller presentation (whiteboard, postitlappar och powerpoints)
  • dialog med utvecklare, informatörer, projektledare eller användare

Lunchbrejket är viktigt för mig. Helst inklusive en promenad till någon bra restaurang. Likaså fika-/fruktstunderna på eftermiddagarna. Det är de som gör mig effektiv även långa dagar framför skärmen. Jag sitter aldrig i möte längre än en timme utan att ta en bensträckare, det är för ineffektivt.
Efter att ha hämtat, "matat” och lagt barnen svarar jag på mejl eller förbereder nästa dags workshop. Det kanske låter som att jag arbetar mycket, men så är inte fallet. Jag föredrar att arbeta effektivt och jag har inget emot att lägga en timme på kväll eller helg. Det flexar jag tillbaka en annan dag, så att jag kan hämta barnen lite tidigare.

Varför jobbar du på Sogeti?
En vän rekommenderade Sogeti för mig och mig för Sogeti. Tack vare en bra chef och säljare som säljer in mig till varierande och utmanande uppdrag stannar jag med glädje. Att dessutom ha möjlighet att driva UX-frågor internt är en viktig del av att jag gillar mitt jobb. Jag är stolt över mina kollegor också. De är duktiga, drivna och svarar gärna om man behöver ett bollplank.

 

todo todo
Mikael Norbäck
  • Mikael Norbäck
    Mikael Norbäck
    Sr User Experience Designer
    072-213 67 60
Faktaruta

Namn: Micke Norbäck

Titel: Sr User Experience Designer

Född: 1975

Bor: Linköping

Familj: Två fantastiska pojkar.

Fritidsintressen: Fotbollstränare, matlagning, relationer.

Det här kan vi erbjuda