Oscar Ahlén
OM OSS
JOBB

"Om man lyssnar kan man riva gamla sanningar och uträtta stordåd"

Oscar som jobbar hos oss i Uppsala har kastats mellan medicinens och kollektivtrafikens värld, men är det något som varit konstant, och något som han brinner för, så är det programmering med extra fokus på Open Source, Cloud och DevOps. Här kan du läsa mer om Oscar och vad han gillar mest med sitt jobb.

Beskriv dig själv med tre ord:
Envis, lättlärd, och förändringsbenägen.

Berätta lite om din bakgrund:
Jag är född och uppvuxen i Uppsala där jag också studerade datavetenskap. Jag har sedan unga år varit intresserad av datorer och teknik, men programmering var något som jag började med ganska sent. När jag till slut fick upp ögonen för det blev det snabbt tydligt vad jag ville syssla med i framtiden. En stor del av arbetslivet har utspelats på Läkemedelsverket där jag fick vara med på en förändringsresa i dubbla bemärkelsen. Dels i min personliga utveckling och dels för den verksamhet vars dagliga arbete vi transformerade med det ärendehanteringssystem vi byggde. Har sedan dess alltid haft respekt för användare och deras behov, de är ju trots allt experter i sina domäner. Lyssnar man på dem och får med dem på tåget kan man riva gamla sanningar och uträtta stordåd.

Min karriär på Sogeti:
Började på Sogeti Uppsala våren 2018 och kastades rätt in i kollektivtrafikens värld (UL). Där deltog jag i ett nytt spännande projekt med att införa biljettläsare och elektronisk visering av appbiljetter på stadens stadsbussar. Jag hamnade direkt i gott sällskap med två andra erfarna utvecklare och fick som första uppdrag att utreda Kubernetes i Microsoft Azure. Denna plattform skulle sedan komma att driva den container-baserade arkitektur vi arbetade mot och i många avseenden hade vi inte kunna jobba med nyare teknik (då den helt enkelt inte fanns). Intresset för arkitektur, och även den infrastruktur som våra lösningar bygger på, har bara växt sedan dess och utgör en allt större del av mina arbetsuppgifter. Jag jobbar på samma uppdrag än idag, som nu inkluderar ytterligare en region och en gedigen roadmap (trots pandemi). Framtiden ställer nya krav på vår arkitektur, skalbarhet och kapacitet att leverera de kommande åren. Kort sagt är det spännande tider!

Här kan du läsa mer om att jobba i Uppsala och lediga tjänster där

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Förmodligen är det Open Source och de projekt som folk från hela världen bidrar till och som faktiskt driver dagens globala IT-infrastruktur. Framförallt brinner jag för det man gör inom Cloud Native Computing Foundation (en del av Linux Foundation). Där jobbar man för ett neutralt och mer demokratisk sätt att utveckla och förvalta detta ekosystem av tjänster och komponenter som gör vår vardag möjlig. Att välja öppen teknik framför proprietär är något jag tror på och kan göra oss mer konkurrenskraftiga när vi kan erbjuda detta till våra kunder.

Jag måste också slå ett slag för DevOps (som kanske är lite av ett buzzword), men som jag ser som en väldigt nyttig kultur. När man tar ansvar för hela applikationens livscykel, från utveckling och test till drift och feedback får man en roligare och tryggare arbetssituation.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
Arbetsdagen börjar runt klockan åtta, oftast efter ett gympass eller morgonpromenad. Med morgonkaffet nära till hands hinner man oftast snabbt beta av mejl och mentalt planera dagens uppgifter innan morgonmötet vid nio. Därefter kan dagen vara väldigt varierad, allt från kodknackarmaraton till studier av diverse tekniska områden/komponenter för att få systemflödet att klaffa. Finns det något som går att automatisera gör jag det, som utvecklare har man på det sättet stora möjligheter att påverka hur man arbetar. Då uppdraget involverar hårdvara kan det ibland också bli en dag på kontoret om något behöver testas eller felsökas fysiskt.

Här kan du läsa om hur vi jobbar med kompetensutveckling hos oss

Hur är det att arbeta i pandemitider?
Överlag fungerar det väldigt bra att arbeta på distans då man kan lägga upp dagen ännu mer som man vill och verkligen fokusera på uppgifter när det krävs. Samtidigt tappar man mycket gruppdynamik när man kanske bara ser sina kolleger på morgonmötet. Team som kan engagera sina medlemmar socialt i dessa tider kommer nog stå starka efter pandemin. I övrigt är det nog viktigt att tänka på att behålla (nyttiga) rutiner. Märker själv tydligt att jag till exempel inte cyklar lika mycket som förr, så det gäller att kompensera.

Hur är en typisk sogetiare?
Vi är alla olika men en sogetiare (och en bra konsult) bör vara lyhörd, professionell och expert inom sitt område. Framförallt tror jag att man tar ansvar för sin egen kompetensutveckling och alltid vill göra ett bättre jobb för de kunder man jobbar för. Sedan är alla sogetiare jag träffat väldigt trevliga, så det är nog också ett typiskt kännetecken!

Varför jobbar du på Sogeti?
Sogeti i Uppsala ger mig möjligheter att jobba med intressanta och framförallt relevanta tekniker. Närheten till kontoret och våra kunder får vardagen att gå ihop och skapar en känsla av att man gör skillnad. Man uppmuntras att ta plats och visa vad man går för.

 

KONTAKT
  • Oscar Ahlén
    Oscar Ahlén
    Lösningsarkitekt/systemutvecklare, Uppsala
    072-242 75 03
Kort om Oscar

Född: 1990
Bor: Uppsala
Familj: Två fenomenala föräldrar och yngre bror
Fritidsintressen: Läsning (science fiction och IT/datavetenskap), träna eller ute och röra på mig, lite spelande kan det också bli

Sökes: Nya medarbetare
Skriv ut E-post