Tomas Jussing
OM OSS
JOBB

"Jag sätter alltid kundnytta först. Tekniken är underordnad."

Från rymdnörderi, till geografiska informationssystem och nu Business Intelligence, så ser Tomas karriärväg ut hittills. Det digitala på jobbet blir fysiskt hemmasnickeri på fritiden, en bra mix. 


Beskriv dig själv med tre ord:

Hängiven, nyfiken, problemlösare

Berätta lite om din bakgrund:
Jag har alltid varit något av en rymdnörd och valde därför att plugga till Civilingenjör i rymdteknik i Luleå, med ett år i Kiruna. Som inriktning valde jag då området fjärranalys (satellitbilder m.m.) vilket efter mina studier förde mig in i GIS-området (geografiska informationssystem). Jag arbetade därför som GIS-konsult i fyra år innan jag bestämde mig för att byta bana till Business Intelligence (BI) eller beslutsstöd som det kallas på ren svenska. Jag insåg att det som verkligen drev mig var att med hjälp av smarta lösningar ge svar på kundernas komplexa problem. Ofta handlar det då inom mitt område att sammanställa information från olika källor och presentera denna på ett för kunden attraktivt sätt. Om ordet som beskriver detta är GIS eller BI spelar så att säga mindre roll. Efter några år som BI-konsult i Stockholm bestämde sig familjen för att pröva lyckan i en mindre ort. Valet föll då på Linköping med Sogeti som arbetsgivare. Och här är jag nu!

Min karriär på Sogeti:
Jag anställdes hösten 2013 som BI-konsult som den enda "renodlade" konsulten inom BI på kontoret. Detta innebar också ett stort ansvarstagande och min titel ändrades snabbt till BI-arkitekt. Inom den rollen har jag byggt datalagerlösning för ett av landets största universitet samt varit en del i vår större BI-leverans mot ett av Sveriges landsting. Jag gillar också att vara en aktiv del i säljarbetet och följer därför med på kundmöten inom BI när jag inte tjatar på våra säljare att sälja just mitt område mer aktivt. Nu börjar det dyka upp mer och mer affärer lokalt i regionen och detta i kombination med vår nationella och globala satsning inom BI gör det ännu roligare på jobbet. Jag och vår nationelle BI-ansvarige Per Björkegren, som verkligen brinner för ämnet BI och Business Information Management, har börjat samarbeta närmare också vilket är inspirerande. 

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Att förstå kundernas verksamhet och att lösa kundernas problem. Tekniken är för mig underordnad, det är enbart ett sätt för att lösa utmaningarna som kunderna står inför. Det jag alltid försöker fokusera på är kundnytta och att ha slutanvändare med i hela processen då det både gör mitt jobb roligare och ger bättre resultat.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
Man kan ofta ha en plan för hur man tänkt sig dagen, men väldigt ofta spretar den iväg åt ett annat håll. Oftast landar det ändå i diverse möten för att förstå kravställningen på lösningen och diverse knappande på tangentbordet för att bygga själva lösningen.

Varför jobbar du på Sogeti?
Sogeti är en arbetsplats att växa inom. Det finns möjlighet att ta plats och det uppskattas om man tar den. Dessutom har jag extremt skickliga kollegor inom bolaget som kan hjälpa mig med sådant jag själv inte är så skicklig inom…

 

todo todo
Kontakt
  • Tomas Jussing
    Tomas Jussing
    BI-arkitekt
    070-340 30 16
Faktaruta

Namn: Tomas Jussing

Titel: BI-arkitekt

Född: 1982

Bor: Linköping

Familj: Fru och 1 barn (snart 2)

Fritidsintressen: Sport (både hålla på själv och titta på andra) och olika typer av hemrenovering/hobby-snickerier. Stor del av mitt arbete går åt att skapa komplexa ting som bara lever i digitala världen, på fritiden är det trevligt att skapa något fysiskt och konkret…blir många besök på diverse byggvaruhus.