Johan Häger

Johan Häger

Johan

Berätta lite om din bakgrund:
25-årig Karlstadsbo som bott i Karlstad i snart 20 år. Datorn har funnits med länge i livet, men det var först på gymnasiet som programmering kom in i bilden. Där läste jag Teknikprogrammet, med inriktning Webb & Multimedia, vilket la fokus på såväl programmering som webbdesign och mediehantering i Adobe-biblioteket. Därefter läste jag Civilingenjör, med inriktning Datateknik, vid Karlstads universitet, bland annat för att fördjupa mina programmeringskunskaper. Examen tog jag våren 2015, efter att ha gjort examensarbetet på Sogetis Karlstadskontor.

Min karriär på Sogeti:
Min karriär på Sogeti började redan innan jag blev anställd. Jag gjorde mitt avslutande examensarbete på Karlstadskontoret, vilket ledde väl in till ett jobb. Examensarbetet var en spännande utredning av Google Glass, och innehöll därmed en hel del Android. Mobilplattformen har jag även pysslat lite med i diverse småprojekt under min anställningstid, men till stora delar är det C# jag kodat i. Detta i ett MES-projekt åt Stora Enso där man ville uppgradera sitt PaperLine-system. Det och min flyttbarhet gjorde att jag även passade till Volvos projekt i Kina, där jag är nu. Här, i Zhangjiakou som den lilla byn på 8 miljoner invånare heter, har Volvo i sin relativt nystartade fabrik ett nytt MES-system som krävde, och fortfarande kräver, IT-support, vilket jag nu agerar som. Rent konkret sker det inte mycket programmering utan eget initiativ, men att få arbeta i en helt annan kultur är både lärorikt och skitkul!

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Problemlösningen. I regel tycker jag det är kul att jobba med både backend och frontend, stora system såväl som mindre mobila projekt. Det roligaste med mjukvaruutveckling är när man hittar lösningen på ett problem och känner att man åstadkommit något. I vår värld kan det vara allt mellan att man klurat ut en viss beräkning till att man gjort ett användargränssnitt mer användarvänligt. 

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
Efter att bussen stannat till vid fabriken, kaffekokaren puttrat klart och man hunnit småtjata lite med övriga svenskar på plats inleds dagen med ett morgonmöte där vi går igenom dagens planering samt belyser eventuella problem som behöver tas tag i. Sen är det full fart. Då vandrar de kinesiska operatörerna till sina respektive stationer och produktion kör igång. Vid det laget handlar det för min del om att se till att lösa de IT-problem som dyker upp, och se till att produktion kan flyta utan stopp. Det går oftast till som så att en kinesisk operatör kommer och rycker i en, varpå på man på bästa vis får försöka luska ut vad felet är. Eftersom många inte kan mer engelska än ”No okay” är det internationellt vedertagna kroppsspråket ofta det mest effektiva. Sogeti står inte för utvecklingen, utan det gör GE i samarbete med Volvo själva. Vanligtvis är problemen välkända och på väg att bli åtgärdade, men vid nya fel ska dessa även rapporteras vidare så att systemet kan bli så buggfritt som möjligt. Lunch sker i den lokala matsalen, där det serveras Kinamat, samt försök till någon västerländsk rätt (spaghetti med lökbitar och tomatsås brukar vara den mest lyckade).

Varför valde du att börja jobba på Sogeti?
Dels föreföll det sig ganska naturligt att söka när jag gjorde examensarbete här, men samtidigt fick jag upp ögonen för Sogeti redan på universitetet. Utåt marknadsför man sig väldigt väl, med bra värderingar och härlig personal. På plats upptäckte jag även hur bra stämningen är. Jag tycker Sogeti har en väldigt välkomnande och varm aura, och man har ofta väldigt kul på jobbet. Att man - som man själva säger - har lokala IT-lösningar på global grund visar sig tydligt i hur väl man känner de lokala småföretagen samtidigt som man som konsult, med lite tur, kan bli skickad hela vägen bort till Kina. Vi har kul, både på och efter jobbet.

Berätta något som vi inte redan vet om dig?
Jag tycker om att fotografera. Framförallt nu när jag varit i Kina har det infunnit sig många fina ”photo-ops” där kameran åkt fram. Även om den tekniska kunskapen i området är förhållandevis låg så tycker jag ändå det är kul att försöka fånga nuet på plåt.

KONTAKTPERSON
  • Aron Östergård
    Aron Östergård
    Rekryteringsansvarig nationellt
    073-024 58 28

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

FAKTARUTA

Namn: Johan Häger

Titel: IT-konsult

Född: 1991

Bor: Karlstad

Fritidsintressen: Film, Spel

Skriv ut E-post