Kim Askling
OM OSS
JOBB

"Jag tycker det är grymt när saker bara klickar"

Kim var mitt i ansökningsperioden för att bli läkare när han insåg att han ville plugga till civilingenjör. Han visste dock inte vad han vill bli när han blir stor, därför passar konsultrollen honom perfekt eftersom han hela tiden kan testa på nya saker.

Beskriv dig själv med tre ord:
Påhittig, nyfiken och envis.

Berätta om din bakgrund:
Jag är född och uppvuxen i Karlstad där jag pluggade Hälsa och Idrott på gymnasiet. Hade planer på att bli läkare, men insåg två veckor in på ansökningsperioden att "detta var inge kul, jag vill ju bli civilingenjör!". Har aldrig haft en lugn dag sedan gymnasietiden, utan har alltid haft fullt upp med innebandyträningar, jobb och dumheter med kompisarna. Flyttade till Linköping efter gymnasiet där jag pluggade till Civilingenjör i Datateknik och stortrivdes på universitetet, men jag kände hela tiden att jag ville tillbaka hem till Värmland så fort jag var klar. Sagt och gjort så har jag nu återvänt hem sedan 2 år och har sedan dess gift mig (efter nästan 10 år tillsammans) och nu väntar vi vårt första barn. 

Min karriär på Sogeti:
Under studierna handlade det om en hel del programmering och utveckling i alla dess former. Men något som störde mig var att det alltid kändes som att själva kvalitétsbiten hamnade på efterkälken. Det är ju ändå svårt att motivera kvalitét i skolprojekt eftersom de förkastas när de är slutförda. Det gick därför upp ett ljus när jag fick höra att Sogeti hade det så kallade Careerbooster-programmet med inriktning på testautomation, och jag kände att det var det här jag letat efter! Så jag genomförde detta trainee-program och fick lära mig massa spännande saker gällande testning och utveckling av testautomation som jag idag tillämpar så mycket jag bara kan ute hos kund. Men jag har fortfarande kvar mina rötter som utvecklare.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Jag tycker att det är grymt kul när saker bara "klickar". Oavsett om det är en automatiserad testprocess eller ett dataflöde igenom ett system som gör att saker flyter på smidigt, så är det designen och framtagningen av denna process som jag brinner för. Problemlösning i sin råaste form.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
Min dag börjar alltid tidigt. Jag är oftast först på plats. Det är lite som lugnet före stormen där jag kan dricka min första kopp kaffe i fred och planera vad som ska göras under dagen. Sedan när folk har börjat vakna runt om mig så börjas det med Scrum-möten och fortsätter oftast med egen utveckling eller andra möten som alterneras med fika och diskussioner med kollegor. Har även haft en del oregelbundna uppgifter där jag har gästföreläst på Karlstads universitet och varit med och hållit i olika studentevenemang.

Hur är det att arbeta i pandemitiderna?
Det är konstigt. Jag sitter på två olika uppdrag där det ena uppdraget, som jag sitter på cirka 80 % av tiden, kräver att jag är på plats hos kund. Det har gjorts en hel del omplacering av personal och andra åtgärder för att minska närkontakt och smittspridning, men alla väntar på att det ska återgå till "det normala" igen. Alla tänker på att tvätta händerna ordentligt och hålla avstånd, men det är ju jobbigt att behöva tänka sig för hela tiden i allt man gör.

Hur är en typisk sogetiare?
Det första ordet jag tänker på som beskriver en sogetiare är "hjälpsam". Det har aldrig hänt att jag stått svarslös om jag någon gång har haft en fundering, utan det är snarare motsatsen. Om jag ställer en fråga i något internt forum eller i fikarummet så bara smattrar det in hjälp från alla håll och kanter. Alla på Sogeti tycker om att inskaffa nya kunskaper, men även att dela med sig till andra och det tycker jag är helt underbart!

Varför jobbar du på Sogeti?
Jag kände när jag kom ut färsk från universitetet att jag inte hade en aning om vad jag ville göra när jag blev stor. Därför passar konsultrollen mig helt perfekt där jag kan testa på olika uppdrag och tekniker. Och på Sogeti har jag hittat helt rätt både gällande arbetsuppgifter och kollegor. Vi är som en enda stor familj där varje kontor har ett fokus på kunder i sin närhet samtidigt som det finns möjlighet till samarbeten med andra orter. Detta passar ju mig väldigt bra som känner att jag inte vill ifrån Värmland någon gång snart.

KONTAKT
  • Kim Askling
    Kim Askling
    Utvecklare, Karlstad
    073-087 30 92
FAKTARUTA

Namn: Kim Askling
Titel: Utvecklare och testare
Född: 1994
Bor: Kil (strax utanför Karlstad)
Familj: Gift med Victoria och inväntar ivrigt en dotter
Fritidsintressen: Träna innebandy, klättring, umgås med familjen och matlagning (samt matätning som kommer därefter!)

Skriv ut E-post