FAQ
MENTORSKAP
ADDHER

Match and Go - FAQ

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren kring Match and Go.

Snabblänkar

Om Match and Go:
Varför ska jag vara med?
Vilka orter finns Match and Go på?
Hur lång tid pågår programmet?
När är själva mentorskapsperioden?
Vilka står bakom konceptet?
Varför gör ni det här?

Medlemsskap och ansökningar:
Hur blir man #addher-/DataTjej-medlem?
Vem kan söka till programmet?
Kan jag ansöka om jag bara pratar engelska? / Can I apply of I only speak English?
Hur ansöker jag?

Matchning:
När sker matchningen?
Är det säkert att jag kommer att matchas med någon?

Om att vara mentor/adept: 
Vem kan vara mentor?
Vad krävs för att vara mentor?
Vad krävs för att vara adept?
Vem tar första kontakten?
Hur påverkas mitt deltagande i Coronatider?
Vad händer om jag inte passar med min mentor/adept?
Vad händer om jag inte fått kontakt med min partner?
Hur länge är jag mentor/adept?
Vad händer efter mentorskapsprogrammet?

Övrigt:
Får jag reseersättning?

.............................................................................

Varför ska jag vara med?

Att vara mentor/adept är extremt lärorikt och vi tror att det både kan utveckla dig som person och bygga ett bra nätverk för din framtid! Under tiden får du möjlighet att både dela med dig av dina erfarenheter och utmaningar och få inspireras av den andra.

Vilka orter finns Match and Go på?

Initiativet finns på våra 17 #addher-orter runt om i landet; Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Malmö, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

Hur lång tid pågår programmet?

Programmet pågår i ca 5 månader. Match and Go's fjärde omgång startar den 17 februari, 2020 och pågår till den 30 juni, 2020.

När är själva mentorskapsperioden?

Match and go körs två gånger om året; mellan september till januari eller februari till juni. Vi ser gärna att ni träffas minst 4 gånger under dessa månader. 

Vilka står bakom konceptet?

Mentorskapsprogrammet drivs av #addher och DataTjej.

#addher är ett externt nätverk för kvinnor i IT-branschen som startats och drivs av Sogeti sedan 2010. Det är Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen med 5000 medlemmar på 17 orter.

DataTjej är en ideell förening med 2800 medlemmar som arbetar med att främja kvinnor i alla åldrar som är intresserade av IT och data. Vi strävar efter att förbättra relationen studenter emellan samt mellan studenter och företag. Vi anordnar events året om som till exempel inspirerande föreläsningar och företagsbesök.

Varför gör ni det här?

Vi startade det här konceptet för vi känner att det finns så fantastiskt många kvinnliga IT-förebilder som kan inspirera, motivera och guida yngre tjejer i IT-branschen. Under #addhers event inför internationella kvinnodagen 2018 lyftes en förfrågan om att ha ett mentorskapsprogram för att kvinnor i branschen ska kunna stötta varandra, så vi skapade ett! Att ha en mentor kan hjälpa en längre i karriären, och att ha en adept kan vidga sina perspektiv.

Hur blir man #addher-/DataTjej-medlem?

Det är superenkelt att bli medlem i föreningarna, och gratis! För #addher går du med i våra Facebook-grupper. Sök på #addher (+ortsnamn) på Facebook.  För DataTjej blir du medlem via hemsidan och via detta formulär: http://medlemskap.datatjej.se/. Det är mycket värde med att vara medlem i bägge föreningarna, då båda gör flera andra saker under året!

Vem kan söka till programmet?

Alla som är medlemmar i #addher och DataTjej kan söka. Åldersgräns 16 år.

Kan jag ansöka om jag bara pratar engelska/
Can I apply if I only speak English?

Ja, du kan söka även om du endast talar engelska. I anmälan anger du ifall du talar svenska eller ej och blir därefter matchad med en partner som kan tänka sig att kommunicera på engelska./
Yes, you can apply if you only speak English. As you fill in the application you will register if you speak Swedish or not and will be matched with a partner that feels comfortable with communicating in English. 

Hur ansöker jag?

Ansökan till omgång 4 är öppen mellan den 6 januari till den 9 februari, 2020. I ansökningsformuläret för mentor respektive adept får du fylla i lite information om dig själv så att vi kan matcha dig på bästa sätt. 

Anmälan för mentorer
Anmälan för adepter

När sker matchningen?

Matchningen av sökande för omgång #4 skedde under vecka 6, 2020.

Är det säkert att jag kommer att matchas med någon?

Vi kommer att göra vårt yttersta för att finna en perfekt match, men det är viktigt att du har överseende om vi inte fann någon inför denna omgång, kanske vi gör det till nästa omgång. Oavsett hör vi av oss! Allt beror på intresse per våra 17 orter. Varje halvår kommer en ny möjlighet att engagera dig och hitta en perfekt match. 

Vem kan vara mentor?

En mentor beskrivs som en person som har kunskap som kan förmedlas till någon annan! Vi tror att oavsett om du jobbat mindre än ett år eller i 20 år så kan du inspirera, motivera och guida adepter med din kunskap! En universitet/högskolestudent kan även vara mentor åt en gymnasieelev.

Vad krävs för att vara mentor?

Det är viktigt för mentorn att bidra med en viss mognad, både som individ och yrkesperson. En bra mentor är den som har insikt gällande sina styrkor och svagheter och som kan beskriva sina tankar och erfarenheter för andra. En mentor ska bland annat vara bra på att lyssna, intresserad av adepten, förtroendeingivande, prestigelös, stödjande och villig att lägga ner sin tid på mentorskapet.

Vad krävs för att vara adept?

Det är adepten som bär huvudansvaret för mentorskapsprogrammet och det är adepten som skall vara i fokus under träffarna. Adepten behöver bland annat vara öppen, lyhörd och villig att ta konstruktiv kritik. Om du arbetar kan du också söka till programmet som adept om du vill få en äldre yrkesverksam som mentor. Vi ska göra allt för att försöka matcha ihop er med någon som passar er.

Vem tar första kontakten?

Efter att vi har parat ihop en adept med en mentor så kopplar vi samman er i ett mail. Det är sedan adepten som är ansvarig för att ta första kontakten och boka in en träff. Läs vår Guide Handboken för ett lyckat mentorskapsprogram, med mer information om vad som kan göras på första träffen.

Hur påverkas mitt deltagande i Coronatider?

I dessa speciella tider med Corona-pandemi kan det vara mer värdefullt än någonsin att vara med i mentorskapsinitiativ. För att hålla er friska och säkra rekommenderar vi virtuella möten, men gärna i videoformat, så att ni ser varandra.

Vad händer om jag inte passar med min mentor/adept?

Det är väldigt svårt för oss arrangörer att para ihop alla som söker enbart från ett par frågor, och om man mot förmodan inte passar med sin mentor/adept så finns det inget vi kan göra åt saken. Vi förespråkar att ni försöker finna en gemensam nämnare där ni kan ha kunskapsutbyte, det kanske bara räcker med hur man skriver ett bra CV etc. Vi ser gärna att ni åtminstone ses minst 2 gånger för att verkligen kunna avgöra om det inte känns rätt. Sedan efter det väljer ni att inte ses längre om ni inte trivs med varandra. Men läs handboken för att få tips på aktiviteter och ämnen ni kan beröra så kommer fyra träffar flyga förbi!

Vad händer om jag inte fått kontakt med min partner?

Du har förstås rätt till att byta mentor/adept om du inte fått kontakt med din partner av någon anledning. Skicka ett mail till matchandgo@datatjej.se för att få hjälp. Vi försöker alltid göra en ny matchning i den mån det går. I annat fall läggs man på priolistan till nästa Match and Go-period.

Hur länge är jag mentor/adept?

Ni är en del av programmet i ca 5 månader, men ansvarar själva för att fullfölja det.

Vad händer efter mentorskapsprogrammet?

Efter mentorskapsprogrammet så kommer vi skicka ut en utvärdering för att se vad ni tyckte och samla in success stories och skriva lite om programmet på våra kanaler. Deltagarna har all frihet att fortsätta träffa sin mentor/adept efter programmet är slut!

Får jag reseersättning?

Det finns ingen reseersättning som kommer ges, utan matchningen kommer ske så adepten/mentorn är i samma stad.

todo todo
KONTAKTPERSONER
  • Therese Sinter
    Therese Sinter
    Nationell #addher-driver
    070-361 46 21
Fler frågor?

Hittar du inte svaret på din fråga i vår FAQ kan du maila oss:

matchandgo@datatjej.se 

Så kommer ni igång!