Petter Lindgren
OM OSS
JOBB

"Jag skapar värde av det som göms i data. Idag."

Lär känna Petter Lindgren, Data Scientist på Sogeti i Umeå. Innan han började på Sogeti studerades matematisk statistik och bioinformatik. Idag har han nytta av denna grund i IT-branschen för att detektera barkborrar och annat spännande. Läs mer om vad här.

Beskriv dig själv med tre ord:
Positiv, snäll och intresserad.   

Berätta lite om din bakgrund:
Jag är född i Älvsbyn, Norrbottens pärla och var då en curlad sportfåne men lyckligtvis med viss logisk förmåga som gjorde att skolan flöt på bra. Jag studerade matematisk statistik i Umeå och Bioinformatik på Chalmers. Via en sväng i Södertälje och AstraZeneca bor jag nu i Umeå och jobbar på Sogeti.   

Min karriär på Sogeti:
Jag var främst duktig på statistik när jag kom till Sogeti och kunde egentligen väldigt lite om IT-branschen, Git, DevOps, backend, front end, Daily, MVP, POC etc. Men ganska snart jobba jag jobba med satellitdata och barkborredetektion, vilket blev en riktig framgångssaga. Det var verkligen tillfredsställande att digitalt detektera barkborreangrepp på kontoret som några dagar senare kunde valideras med drönare i fält.  Samtidigt fick jag chansen att jobba med vårddata på Region Västerbotten och prediktera utfall för patienter. Det är ett projekt som vuxit sig stort och där sitter jag fortfarande. Jag har nyss blivit lead för komptensområdet, KO AI, vilket känns både kul och ärofyllt och nu vet jag vad Git, DevOps, backend, front  end, Daily, MVP och POC är.  

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Att hitta mönster i data och med det kunna hjälpa kunder att skapa värde. Jag har också förstått att jag gillar att lära ut. Att till exempel kunna beskriva ett komplext område såsom AI i enkla termer. 

Hur delar du med dig av din expertis?
Jag försöker vara så transparent som möjligt, diskuterar ofta med mina kollegor om mina tokiga idéer. Dessutom är jag lärare på vårt populära traineeprogram, Careerbooster.  

En riktigt bra dag på jobbet, vad händer då?

Jag tar en kopp kaffe och sedan kör jag igång med det jag inte fick till igår, då brukar det lösa sig nästan direkt eftersom hjärnan har jobbat i bakgrunden. En kollega från en annat område kommer och diskuterar ett potentiellt AI-case utifrån det dataunderlag han jobbar med. Jag blir peppad, drar igång möte med kundansvarig och fixar möte med kund. Lunchpaus med trevliga kollegor. Sedan tillbaka till maskininlärningsalgoritmen. Nya problem uppstår. Grubblar hela eftermiddagen och får inte till det men låter mitt alldeles egna neurala nätverk jobba i bakgrunden på padelbanan istället. Nästa dag är en ny dag.

Hur är en typisk sogetiare?
En stypisk sogetiare är social, intresserad och smart. En lagspelare.

Varför jobbar du på Sogeti?
Jag får göra det jag tycker är kul och det finns alla möjligheter att utvecklas och gå den väg man vill. dessutom är det omväxlande att jobba med olika kunder. Bra atmosfär och härliga kollegor.

12 snabba fakta om Sogeti
KONTAKT
  • Petter Lindgren
    Petter Lindgren
    Senior Data Scientist, Umeå
    070-337 20 84

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

FAKTARUTA

Namn: Petter Lindgren
Titel: Data scientist, Umeå
Född: 1975
Bor: Umeå
Familj: Sambo + tre barn
Fritidsintressen: Racketsport, övrig sport och matlagning