Martin testar
NYHETER
INNOVATION

Sogetis Martin Sjöbeck testar nya Microsoft Soundscape

Sogetis Martin Sjöbeck jobbar med mjukvarutest och kvalitetssäkring i Samhalls testcenter. På uppdrag av Microsoft fick han chansen att vara testare när de släpper en helt ny applikation på den svenska marknaden, Microsoft Soundscape, ett nytt stöd för synnedsatta personer.

3 korta frågor till Martin Sjöbeck:

Berätta mer om applikationen Martin!
Den här nya applikationen är till för att ge synnedsatta personer en ljudvisualisering och på så sätt tillsätta ett extra element som hjälper dem att förstå var de är på väg någonstans. Med olika typer av ljud hjälper Microsoft Soundscape dem att hitta vägen, men också att de får veta saker om användarens omgivning.

Man kan till exempel ställa in att man vill gå till ICA och då kommer den att guida dig dit genom att sända ut ljud i hörlurarna, på olika sätt, beroende på vilken riktning du ska gå. Samtidigt så kommer den varna dig för korsningar, övergångsställen och andra hinder som kan komma längs vägen. Den kommer också att berätta för dig vad du passerar såsom statyer, sevärdheter eller andra affärer.

Hur gick testet till?
Jag och en kollega gick ut på en promenad i Linköping med en av testpersonerna, en man som varit blind sedan födseln. Jag assisterade ledsagare och guidade gruppen genom testrutten som vi bestämt sedan tidigare, medan min kollega antecknade. Det var så häftigt och se att upplevelsen var så bra för vår testperson. Tillsammans gick vi igenom saker som var bra eller kan förbättras. Ett exempel är att när vi närmade oss en trappa använde den ordet steg, så det var mest sådana småsaker som dök upp. Längs vägen fick vi dessutom en liten guidad tur om Linköpings blodbad!

Vad var roligast och häftigast med detta för dig?
Det var häftigt att se hur det fanns ett tydligt värde för våra testpersoner, att du kan addera ett värdefullt element till synnedsatta. Sen är det jättespännande att få jobba med innovativ teknik som kan förbättra en persons liv!

Vad tror du är framtiden för Microsoft Soundspace?
Jag ser i framtiden att Microsoft Soundscape är en självklar applikation för synnedsatta, att den släpps på Android för den målgruppen och att vidareutveckling fortsätter ge extra värde utifrån användarnas önskemål. Självklart vill jag även fortsätta vara med i teamet som hjälper till att kvalitetssäkra Microsoft Soundscape i fortsättningen.


Vill du veta mer? Hör av dig till Martin!

KONTAKT
  • Martin Sjöbeck
    Martin Sjöbeck
    Data scientist, Sogeti Linköping
    072-232 13 29