Jesper Kråkhede
BLOGGPOST
DNA

Från department of "no" till "yes!"

Det är inte ofta men ibland råkar jag på uppdrag där problemen sitter i väggarna, där samarbetssvårigheter med andra avdelningar skapar "Department of No", och där mobbning och annat dysfunktionellt beteende skapar osäkerhet.

I sådana lägen är jag glad att jag är gammal socionom och kan falla tillbaka på min gedigna hobby: hjärnan; psykologi, fysiologi och socialpsykologi.

Jag har träffat människor som privat är de snällaste som finns men som blir rabiata och kategoriska på jobbet. Många gånger handlar det inte om dem själva utan om att de befinner sig i en struktur där de oundvikligen kommer att förvandlas till hemska ledare.

För några veckor sedan satt jag i samtal med en säkerhetschef som beklagade sig över "användarna", över hur korkade de var, hur mycket säkerhetsproblem de skapade, hur meningslöst det var att försöka göra ett bra jobb. Samtidigt fick de feedback att de hade dålig serviceanda, användarna var missnöjda och det förekom mycket frustration.

Jag gav honom boken "The Lucifer Effect: Why good people turn evil" och bad honom läsa ett par utvalda sidor.

Igår fick jag ett mejl: 
Jesper, det är kusligt hur träffsäkert det kapitlet var! Vad skall jag göra? Jag vet inte hur jag skall komma ur det.

Jag är glad jag är socionom. Vi har en första workshop med personalgruppen om en vecka.

Kontakt
  • Jesper Kråkhede
    Jesper Kråkhede
    Nationell Cyber Security-driver
    08-53 68 21 68

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.