UX
BLOGGPOST
DIGITAL EXPERIENCES

Gör det enkla enkelt

Användarupplevelsen i digitala kanaler har aldrig varit viktigare. När pris och logistik är i stort sätt desamma när vi jämför till exempel resor, kläder, böcker och vitvaror blir användarupplevelsen direkt avgörande. Jämför man med den fysiska världen. Är det snarlika priser avgöra ofta servicen i butiken. Och service sitter som bekant i detaljerna. 

Bygger du en ny webbplats från grunden är idag användarupplevelsen absolut central i utvecklingen. Metoder som användarcentrerad utveckling, användartester, tidiga prototyper, research och så vidare borgar för att leverera hög kvalitet i användargränssnittet och i användarupplevelsen.

Men det finns massor att göra även för den som inte är på gång att bygga en helt ny webb. Börja med det som redan är enkelt och gör det enkelt på riktigt. Förvånansvärt många har en hel del kvar att göra med de sista 10 % av användarupplevelsen på webbplatsen. De där sista 10 % som avgör om användarupplevelsen uppfattas som Ok eller Wow!.

Ett enkelt exempel: De allra flesta webbplaster har en ”Kontakta oss” sida. Innehållet på den sidan är ganska given: kontaktuppgifter med adress och telefonnummer. De allra flesta nöjer sig med den informationen rakt uppochner i text. Men för de som tar sina kunder på lite större allvar finns mer att göra. Men som för den sakens skull inte behöver betyda dyra investeringar.

I exempel A har vi löst uppgiften för vår egen del. Vi har skapat ”Kontakta oss” sidan. Jobbet är gjort men vi har inte brytt oss om att fråga oss vad användarna vill när det kommer till sidan eller vilka behov användaren har. Ett klassiskt inifrån och ut tänk. Lösningen är OK men inte mer.

   Exempel A                      Exempel B

I exempel B har vi tänkt lite mer utifrån och in. Vi har ställt oss frågan vad användaren vill göra, vilka behov har den och i vilket sammanhang befinner sig användaren. Eftersom båda exemplen är en responsiv webb i mobilläge kan vi utgå från att användaren är på språng och vill komma i kontakt med oss, troligen via telefon. Här har vi gjort telefonnumret klickbart och vi har också angivit när på dagen det är störst respektive minst telefonkö.

Exempel B kräver inga större insatser mer än att tänka till ett varv till och ta kundens behov på allvar. Investeringar som handlar mer om inställning än om pengar. Men som troligen generera både intäkter och gladare kunder.

Gå igenom din webbplats och hitta moment där relativt enkla hack avsevärt kan öka kundupplevelsen. Jag är säker på att du hittar ett par ”Kontakta oss” exempel. Börja med att göra det enkla enkelt. Börja med de sista 10 %, inte de första 90 %.

Håller du med eller gör jag det för svårt för mig?

/Klas Fjärstedt, Digitala kanaler-expert

Kontakt
  • Klas Fjärstedt
    Klas Fjärstedt
    Digitala kanaler/UX-expert
    072-57 80 023