Testare i framkant
BLOGGPOST
QUALITY ENGINEERING & TESTING

Hur håller sig testledare i framkant?

Testare och testledare behöver som utvecklare hålla sig i framkant med vad som händer med testmetoder och program som hjälper till att säkerställa funktionalitet.

Att arbetsgivaren premierar fortbildning och vill att personalen ska utveckla sig kan ofta kännas avlägset men vissa kunskaper bör varje testare/testledare ha.

En god grund att stå på är certifiering inom ISTQB, kurser i TMAP, ALM, MTM och TFS. Kunskap om olika automatiseringsverktyg och kurser i hur man arbetar som testledare är inte obligatoriskt men blir snabbt grundstenar i det dagliga arbetet.

För att kunna underlätta arbetet med att ta fram testfall behövs bra krav och en REQB-certifiering kan ibland ge de verktyg som behövs.

Till detta finns det flera bra konferenser som EuroStar och Öredev som inte bara ger nytänk till utvecklare utan även till testare och testledare.

Snabb checklista för en testares utveckling:

 1. Se till att du får en relevant kunskapsbas att stå på så du enkelt kan sätta dig in i nya projekt.
 2. Var lyhörd. Med enkla medel kan du få uppdateringar om nytt som kommer samt uppdateringar på redan inarbetade metoder/verktyg.
 3. Var nyfiken. Arbetsgivare vill ha anställda som vill framåt. Hittar du intressanta kurser/konferenser, försök övertala arbetsgivaren om att få genomföra dessa.
 4. Bredda din kunskapsbas utanför test. En testledare ses ofta som ”spindeln i nätet” vilket gör att testledaren kan behöva ha kunskaper som inte involverar test utan istället, ledarskap, god kommunikation och djupare kunskap om olika metoder som används inom mjukvaruutveckling.

KONTAKTPERSON
 • Mats Johansson
  Mats Johansson
  Testare och testledare
  072-50 44 368

  Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.