agile_devops_testing
BLOGGPOST
QUALITY ENGINEERING & TESTING

”Modern agile meets DevOps and Continuous Testing”

Sogetis testarkitekt Fredrik Scheja bloggar om en modell som han tagit fram som kapslar in Modern Agiles-principer ur ett CI/CD/DevOps-tänk med test-glasögonen på för att visualisera vad vi behöver för typ av information för att ta medvetna beslut.

Mitt jobb handlar om att ta fram modeller som ger en gemensam förståelse och konstruktiva dialoger som följd. Å klientens vägnar har jag tagit fram denna modell som kapslar in Modern Agiles principer ur ett CI/CD/DevOps-tänk med test-glasögonen på för att visualisera vad vi behöver för typ av information för att ta medvetna beslut.
 
Informationsströmmarna har jag grupperat enligt:
Blå ström - Information som snabbt kan återkopplas tillbaka till utveckling så att vi kan känna oss trygga. Scopet är relativt välkänt och här lägger vi intensiv fokus på testautomation. 
 
Grön ström - Vi vill följa vår utveckling, vi vill veta exakt var våra leveranser befinner sig för att kunna göra kloka avvägningar och beslut.
 
Röd ström - Information som kommer ut ur tester som försöker utforska det osäkra, det okända, det farliga. Endast delar av informationsbehovet kan automatiseras, här krävs tänkande människor med god kontextuell förståelse.  
 
Gul ström - Monitorering av maskiner och användaraktivitet kommer generera en stor mängd data. Denna måste hanteras, analyseras och presenteras med en big data/business intelligence liknande approach för att utgöra värdefull info åt teamen. 
 
Kan denna modell även hjälpa andra att föra konstruktiva dialoger, vad tror ni?
 

KONTAKT
  • fredrik scheja
    Fredrik Scheja
    Test Architect/Test Automation Expert / Podcaster
    070-345 27 13