Barn och teknik
BLOGGPOST
DIGITAL EXPERIENCES

Morgondagens användare är dagens användare

För första gången i hemelektronikens korta historia delar vi nu teknik med våra barn. Oavsett vilken generation vi tillhör har vi samma förutsättningar att konsumera media. Det skriver Klas Fjärstedt och konstaterar att morgondagens användare redan är här.  

Minns du hur det var när du var liten - hur många gånger du fick låna familjens kamera från det att du var 1 år till 10 år? Troligen inte så många gånger. Och likadant var det med annan teknik som tv, musikanläggningar och så vidare. Ofta var det betydande investeringar som bara hanterades av de vuxna.

Idag är teknik relativt billigt och framförallt intuitiv att använda vilket gör att barn ofta har tagit tusentals bilder med familjens digitalkamera innan de ens har fyllt fyra. De är självgående med surfplattan och kan enkelt navigera bland barnprogrammen på SVT-play, eller se korta klipp på Youtube. 95 procent av 11-åringarna har en egen mobil.

Idag är det inte barnen som frågar om de får låna datorn hemma, utan föräldrarna som frågar barnen om de får låna surfplattan. Att dagens barn och unga är självgående på samma teknik och tjänster som vuxna använder ställer höga krav på de digitala tjänster som du tar fram. Morgondagens användare är ju dagens användare.

/Klas Fjärstedt, Digitala kanaler-expert