Christofer Ohlsson
BLOGGPOST
FUN

När tålamod inte är en dygd

Christofer Ohlsson på Sogeti i Gävle gillar inte att rulla tummarna och vänta på att andra agerar. Så när suget efter att samla utvecklare i Gävle blev stort drog han igång ett nätverk som nu är superaktivt. Inte så svårt som man tror.

Under vintern som gick hade jag och en annan utvecklare bosatt i Gävle fått nog av att gå och vänta på att någonting skulle hända, att någon annan skulle göra det lite mer socialt intressant att vara utvecklare i Gävle. Så vi registrerade en så kallad Meetup-grupp, dit vi bjöd in både gamla och nya bekantskaper via alla till buds stående medel: Facebook, podcasts, Twitter, fikarumsprat, och så vidare.

Det blev snabbt uppenbart att det fanns fler än vi i Gävle som bara gått och väntat på något liknande och snart hade vi en första pubträff inbokad, dit till slut nio personer letade sig. Sakta men säkert växte både medlemsantalet och storleken på våra träffar. Till vår stora glädje så fortsatte också de som en gång besökt en träff att dyka upp, så länge inte livspusslet satte stopp. Dessutom fick några företag i stan nys om vår verksamhet och ville mer än gärna att vi skulle hålla träffar hos dem, och givetvis fanns Sogeti bland dessa företag.

Populärt
Om jag snabbspolar till onsdag 20/9 så var det kvällen för Meetup-gruppens sjätte event sedan starten i februari, och också det tillfälle då turen kommit till Sogeti att arrangera. Här rådde organisationsmässigt vattentäta skott mellan Meetup-gruppen och Sogeti, och min roll var helt och hållet som samordnare från Meetup-gruppens sida. Sogeti stod för caterad mat, snacks och dryck, samt en kortare företagspresentation. Resten av kvällens schema hade vårt utvecklarkollektiv själva ordnat, i form av en föreläsning om Deep Learning signerad Claes Nygren, plus en intressant teknikdemo från Androidvärldens ytterkanter, som Emil Sundin stod för.

 

Kvällen blev gruppens deltagarmässigt största hittills, med 25 deltagare, varav närmare 20 var externa. Deltagarantalet hade dock kunnat vara numret större, då vår vd Sergio meddelade mailledes att han gärna hade dykt upp och kåserat om sina glansdagar som Cobol-programmerare, om inte resplanerna ställt till det. Humöret var det heller inget fel på, sett till hur stimmigt minglandet var, och till hur vi överskred den planerade sluttiden 21 med cirka två timmar.

Lärdomar
Så vad är då lärdomen av detta? Främst kanske att om det i Gävle finns ett myller av studenter, c++-programmerare, utvecklingschefer, AI-forskare, solokonsulter och .NET:are som bara väntar på att få komma ut och träffa likasinnade, så finns de gissningsvis i alla städer. Jag tror heller inte att Gävle på något vis är unikt i det att just våra utvecklare visar sig vara roliga, kunniga, ambitiösa och sociala människor som det är genuint härligt att tillbringa tid ihop med. Så starta igång en Meetup i din stad du med! Det kommer vara både roligt och personligt utvecklande. Var du än bor, har du i din stad fullt av människor som inte bara sitter på kunskap du inte ens visste om att du längtade efter, hen vill också med största sannolikhet dela med sig av den. Dessutom är jag säker på att din kontorschef gärna öppnar dörrarna för traktens utvecklartalang, nästan vilken onsdagskväll som helst. Behöver du fler råd eller tips, hör av dig!

KONTAKT
  • Christofer Ohlsson
    Christofer Ohlsson
    .Net Consultant at Sogeti
    076-135 32 68