På jakt efter en riktigt bra arbetsgivare?
BLOGGPOST
JOBB

På jakt efter en riktigt bra arbetsgivare?

Sogetis HR-Direktör Pernilla Wranéus konstaterar stolt att Sogeti återigen återfinns på flera topplistor över Sveriges bästa arbetsgivare. Hon passar också på att kommentera trender och avslöjar Sogetis all-time-high för antalet nyrekryteringar under 2018.

Karriärbarometern och Sveriges bästa arbetsgivare är rankingar som görs av Universum varje år, gentemot olika typer av målgrupper (utbildning, ålder, etc.). Svenska bolag fortsätter dominera när det Universum benämner ”young professionals” (personer under 40 år med akademisk bakgrund och med 1 till 8 års arbetslivserfarenhet) får välja sin drömarbetsgivare. Sogeti placerar sig återigen bland topp 50 i den hårda konkurrensen på listan för young professionals inom IT. Vi ligger också topp 30 bland alla typer av branscher och företag när våra egna medarbetare tycker till.

Det är jättekul att vi rankas högt år efter år, det är ett kvitto på vårt strategiska employer branding-arbete. Allt fler känner till oss och väljer oss som arbetsgivare och när våra medarbetare också tycker till ser vi att det vi säger externt bekräftas. Det betyder att det också upplevs som sant. Det är vi superstolta över.

Innovation attraherar
Trenderna är många när det gäller vad man söker hos sin arbetsgivare. Ingen vill jobba på ett företag som inte är innovativt. Det som är roligt att se är att vårt varumärke, både externt och internt ökat stort kring området Innovation. Det är det som våra egna medarbetare förknippar oss mest med och vi se även en ökning från externa svarande. Vi är tankeledande inom ett flertal områden, exempelvis digital transformation, Test och AI/Cognitive, och vi utmanar våra medarbetare genom interna events som Sogeti Innovation Meetup, Hackathons tillsammans med våra kunder, en uppsjö av kompetensnätverk, och mycket mer.

”Don’t pick a job – pick a boss”
Enligt Universum är en tydlig trend i årets undersökningar att de unga talangerna i allt högre grad vill jobba för chefer och ledare som kan utveckla dem, samtidigt visar det sig att inte fullt så många själva vill bli chefer,  en stor utmaning för många arbetsgivare. ”Don´t pick a job, pick a boss finns det en del som säger. Det sammanfattar en hel del kring hur talangerna ser på sin arbetsgivare. Den stora utmaningen är att ju färre människor som vill bli chefer desto färre chefer finns det att välja på. Ett glapp skapas vilket i förlängningen kan leda till ledarbrist, menar Universum. Det här är en intressant trend. Vi är stolta över vårt platta organisation och den nära dialogen våra medarbetare har med sin närmsta chef. Men vi ser också gärna att fler tar plats och vill leda andra.

Framgång föder framgång
När man väljer mellan olika arbetsgivare finns det en trygghet i när man väl byter att hitta ett företag som är framgångsrikt och som varit det – länge. Sogeti uppfattas både internt och externt som framgångsrika på vår marknad och med möjlighet till trygghet och stabilitet. Vi finns på 21 orter i Sverige med en tydlig lokal profil som präglar vårt erbjudande och hur vi samverkar med ortens kunder. Men samtidigt är vi en stor nationell och global aktör och vi har stor framgång i att använda alla våra resurser och intellektuella kapital för att skapa bästa affärsvärde för våra kunder. Våra ekonomiska resultat år efter år bekräftar framgången.

Konsultyrket attraherar
Genomgående i rapporterna ser vi också att det vi tycker är så viktigt runt omkring konsultyrket också är viktigt för vår målgrupp. Variation av uppdrag; kundnära dialoger och utmanade uppdrag är viktiga pusselbitar här. Här känns det bra att vi är så starka.

Livspusslet ökar i betydelse
Men den allra viktigaste trenden handlar om livspusslet. Det vi ser är, att för hela målgruppen, värdesätter man allra högst att man får ihop livspusslet.Här investerar vi mycket tid och kraft att våra medarbetare har en hälsosam arbetssituation med roliga och spännande uppdrag i kombination med ett liv utanför jobbet där familj, vänner och hälsa kan ta stor plats. Vår nya företagshälsovård är ett exempel på nya satsningar på området. Vi mäter nu sedan ett tag tillbaka hur våra medarbetare mår regelbundet för att säkerställa att vi mår bra, har arbetsglädje, inte har för hög stressnivå samt att vi trivs på arbetsplatsen.

Jämställdhet och mångfald i fokus
Jämställdhet och mångfald är en självklar och viktig parameter för många som letar efter ett nytt jobb och en otroligt viktig del i arbetsgivarnas rekryteringsarbete. Det är fantastiskt roligt att se att våra medarbetare anser att vi är ett jämställt företag och ett företag som arbetar hårt för mångfald och inkludering. Under 2017 har vi arbetat aktivt med att se över alla våra processer så att vi i vårt dagliga arbete tänker mångfald, jämställdhet och inkludering. Våra processer kring rekrytering och strategisk kompetensutveckling har tydliga mätetal och mål kring detta. Vi är också stolta över att ha över 30 olika nationaliteter bland våra anställda. Vi driver #Addher, Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen. Men vi är inte nöjda. Våra jämställdhetstal ska bli ännu bättre 2018. Vi vill se fler kvinnliga ledare i företagsledningen och i vår säljkår och bland våra tekniska specialister.

Vi vill vara bäst i klassen
Att vara en högklassig och attraktiv arbetsgivare är otroligt viktigt för oss. Det är jätteviktigt för oss på Sogeti att jobba med vårt varumärke och att säkerställa att vi kommunicerar öppet och ärligt. De här frågorna finns top of mind hos oss i företagsledningen så att det präglar vårt budskap och framför allt vårt agerande i vardagen. Och självklart är det roligt att få ett kvitto på vårt arbete genom ett antal utnämningar, bland annat topplaceringar i Karriärbarometer och Sveriges Bästa arbetsgivare. Vi älskar att vara på topp. På så sätt kan vi fortsätta att rekrytera nya duktiga medarbetare till oss i en omfattande skala.

Extra hög rekryteringstakt 2018
Under 2018 kommer vi att ha fortsatt högtryck på rekryteringssidan. Tack vare våra framgångsrika samarbeten med våra kunder ska vi anställa fler än någonsin tidigare. Målet för 2018 är 350 nya medarbetare runt om på våra 21 orter i Sverige. Vi ser fram emot många nya ansökningar från dem som vill jobba med de bästa. Så när du står i valet och kvalet och funderar på vem som ska få förmånen att bli din nästa arbetsgivare, varför välja en som inte dokumenterats som en av Sveriges bästa? Det är det minsta du förtjänar. 

KONTAKT
  • Pernilla Wranéus
    Pernilla Wranéus
    HR-direktör, Sogeti Sverige
    08-53 68 32 76

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.