Testfredrik tipsar!
BLOGGPOST
QUALITY ENGINEERING & TESTING

Testfredrik tipsar!

Sogetis testarkitekt Fredrik Scheja tipsar på tema testautomation och har ett extra hett tips i rockärmen.

Testautomation - det har varit mitt fokus 2018. Jag har insett ett par väsentliga saker. Testautomation handlar om hur vi - med maskiners hjälp - tar fram värdefull information. Automatisering kan hjälpa oss i alla moment av testningen:

  • Testdesign, svara på vilket test och på vilket sätt det ska utföras för att maximera chansen att finna en värdefull pusselbit av information.
  • Testexekvering, motionera systemen på det sätt så att testdesignen realiseras i syfte att erhålla den informationsmängd vi eftersöker.
  • Testanalys, att visualisera testresultat, tillsammans med en stor mängd relaterad data från vitt skilda datakällor för att möjliggöra effektiv informationsanalys.

Nu kommer vi till min personliga favorit som jag utarbetat under året: Det är det sista steget - att automatisera testanalysen - som jag alltid förespråkar att börja med. För, sätter vi upp detta steg på ett smart sätt tydliggörs att de andra tilltänkta automatiserings-insatserna behöver omprioriteras, eller till och med blivit redundanta!

Jag har haft förmånen att testa detta tillvägagångssätt praktiskt på ett par utvecklingsteam under året och vill ni att vi kommer till just er framöver och hjälper er att få testautomation att bli en värdeskapande glädjespridare istället för en slemgrå surdeg, hör av er!

Intelligent Automation
KONTAKT
  • fredrik scheja
    Fredrik Scheja
    Test Architect/Test Automation Expert / Podcaster
    070-345 27 13