testing
BLOGGPOST
QUALITY ENGINEERING & TESTING

”Varför vill jag jobba med test?”

Funderar du på att jobba med test och kvalitetssäkring? Vår testexpert Eva Holmquist bloggar om varför hon älskar att jobba som testare.

Min kollega Mats Johansson skrev igår om vad som kommer att krävas av framtidens testare, se https://www.linkedin.com/pulse/vad-kr%C3%A4vs-av-test-i-framtiden-mats-johansson/?published=t

När jag läste hans post insåg jag att mycket av det han skrev om var det som gör att jag anser att någon är en bra testare och mycket av det är det som gör att jag tycker att test är kul.  Det i sin tur ledde tankarna in på varför jag personligen gillar att arbeta med test.

Jag får ibland frågan om varför jag valt att bli testare. När jag svarar att det är för att det är ett så utvecklande och kreativt arbete händer det att jag får frågande blickar till svar. Bilden av vad det innebär att vara testare är ibland långt ifrån verkligheten.

Jag är själv en person som likt många andra vill fortsätta att utvecklas i mitt arbetsliv. Det skulle vara tråkigt att jobba med något där jag känner mig fullärd. Som testare kommer det aldrig att hända. Effektiv test kräver att man har kunskap inom väldigt många olika områden så som olika typ av teknik, verksamhetsområden, människor, arbetssätt och inte minst kunskap om test. Som testare måste jag ständigt lära mig nya saker. Det är stimulerande med ett så utvecklande arbete.

För att vara bra på test behöver jag också kunna väldigt mycket om systemet som jag testar och hur det kommer att användas. Som testare blir man något av en expert på systemet. Det gör att man oftast är den som folk vänder sig till när de behöver veta hur systemet fungerar eller hur det kommer användas. Det är naturligtvis många som förstår systemet som är inblandade i utvecklingen, men oftast är testaren den som förstår kopplingen mellan verksamhetens behov och hur systemet fungerar tekniskt. Det krävs en helhetssyn för att bli bra på test och jag gillar att förstå hur allt hänger ihop.

Det är också väldigt många människor som man behöver samarbeta med för att bedriva effektiv test. Alla har olika bakgrund, kompetenser och erfarenheter. Det är spännande och jag får många möjligheter att lära mig nya saker från alla de personer som jag samarbetar med. Dessutom får jag möjlighet att stötta dem kring alla testrelaterade frågor. Jag gillar både att förmedla det jag själv kan, lösa problem tillsammans med andra och att lära mig av andras expertis. Som testare är det en grundförutsättning för att jag ska göra ett bra jobb.

Test handlar också om att lösa problem. Och det kan handla både om hur testet ska bedrivas och om hur vi ska agera när vi hittat vissa fel, d.v.s. hitta olika handlingsalternativ som är möjliga att genomföra. Det krävs en väldigt stor kreativitet. För de som likt mig gillar problemlösning så är testare ett perfekt yrke.

Som testare är man något av en spindel i nätet och man tillfrågas om allt från hur systemet fungerar till möjliga handlingsalternativ när vi upptäcker allvarliga fel nära inpå driftsättningen. Jag måste ta hänsyn till både tekniska problem och mänskliga aspekter. Jag får samarbeta med väldigt många människor som är duktiga inom sina områden. Tillsammans ser vi till att vi kan leverera ett system med rätt kvalitet. Det ger ett yrke med många kreativa utmaningar och möjligheter till ständig utveckling. Ett perfekt yrke för mig med andra ord. :-)

Jobbar du också med test? Vad är det med yrket som du gillar i så fall? 

KONTAKTPERSON
  • Eva Holmquist
    Eva Holmquist
    Senior Test Specialist
    072-502 83 93