Effekten #152: Intelligent automation
PODCAST
DIGITAL EXPERIENCES

Effekten #152: Intelligent automation

Region Västerbotten har som mål att robotar ska hantera 40 000 timmar per år. Idag är man drygt halvvägs med ca 2000 timmar per månad. Hör Erik Vallgren, lösningsarkitekt, berätta om hur de arbetar med detta i senaste avsnittet av Effekten.

Play

 Jonas Jaani ,Erik Vallgren

Erik beskriver automatiseringen som en stor möjliggörare, ett sätt att frisläppa potential. Hela processen är “intelligent” som i att det är en datadriven verksamhetsutveckling. Men det är inte bara att köra. Man måste fråga sig: “Vilken nytta skapar automationen? Hur svår är den att genomföra och vad kostar den att förvalta?”

“Vi har gått på en del minor, saker som inte har fungerat. Vi har lärt oss jättemycket. Vår princip är att det är okej att misslyckas, så länge man gör det snabbt och kan räta upp skutan igen.”

Det vanligaste är robotisering av administrativa processer, stödprocesser - i Region Västerbotten går man nu in även på kärnverksamheten. De har ett 20-tal automationer i bruk idag. De tilldelar behörighet till sju system inom vården och stödverksamheten. Robotarna jobbar dygnet runt; hjälper en läkare direkt på lördagkvällen istället för på måndagen. Frigör objektspecialisternas tid att utföra mer avancerade arbetsuppgifter. 

Regionen använder Teams med mobilstöd som plattform för formulär, beställningar och får då enkelheten (utan VPN osv) på köpet. Man har alltså byggt ihop RPA-mjukvaran med Teams, så Teams blir vägen in till automationen.

Man arbetar också mycket med makroliknande robotisering; robotorna har inga egna konton, utan vårdpersonalen övervakar det roboten utför snabbt och automatiskt på personalens konto, kallat RDA. Inte lika skalbart som RPA i det fallet, men fortfarande en effektivisering.

Erik avslutar med tipslistan:

  • Håll det enkelt! Beställning till produktion sker snabbt genom DevOps-utveckling med happy path. Varje loop ger nya lärdomar, nya möjligheter att förbättra.
  • Mät timmar och kvalitet! Det är viktigt att se ifall automatiseringen är värd insatsen. Det handlar om Regionens, dvs skattebetalarnas pengar.
  • Utveckla hellre API:er (Application Program Interface) än GUI (Graphical User Interface). Alltså låt systemen prata med varandra i första hand. I andra hand användargränssnitt som ses på skärmen.
  • Misslyckas är okej!
  • 80/20-regeln går att dra ännu längre. Ge kunden 50% av det hen vill ha till bara några få procent av utvecklingskostnaden!
  • Det finns massor av generella regler och mallar att använda - anpassa dem till organisationens förutsättningar. Använd en enkel modell och försök att komma i produktion snabbt.
  • Mixa låghängande frukter med någon större grej, med nytänk.

Om avsnittet:

Målgrupp:  Allmänhet, ledning, it-folk, företag, ledare, projektledare, management, företagsledning, småföretagare, inköpare, politiker

Lär dig: digitalisering, robotisering, RPA, automation, RDA, Region, datadriven verksamhet

Fler avsnitt av Effekten finns där poddar finns!

| Apple Podcasts | Android | Google Podcasts | Spotify | Epost

KONTAKT
  • Jonas Jaani
    Jonas Jaani
    Producent av podcast-serien/ webbradion Effekten
    070-298 52 63

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

EFFEKTEN

Effekten är podcasten med kunskap om digitaliseringen på 20 minuter! Vi ger dig insikter, framtidsspaningar och goda exempel. För dig som är beställare, konsult eller intresserad av digitaliseringen. Jonas Jaani guidar dig tillsammans med experter som kan digitalisering.

PRENUMERERA:  Apple Podcasts, Spotify 

Vårt podcastbibliotek