Effekten #165: Digital tillgänglighet
PODCAST
DIGITAL EXPERIENCES

Effekten #165: Digital tillgänglighet

Vad är egentligen digital tillgänglighet? För många handlar det säkerligen om access till system och uppetider. Men i det här avsnittet av Effekten pratar Jonas med Pär Lannerö om det ur ett annat perspektiv, nämligen människors olika förmågor.

Det finns såklart olika standarder att följa inom detta område, bland dessa finns ISO och WCAG som handlar till stor del om hur man gör så att människor med olika förmågor och egenskaper kan använda systemen och hur man bör jobba med sina digitala användargränssnitt för att det ska vara möjligt.

Enligt Socialstyrelsen finns ungefär 7000 olika mänskliga förmågor, kanske inte helt lätt att navigera i alla dessa. WCAG har därför tagit ut 50 av de mest hanterbara kriterierna, men viktigt att minnas är att alla människor är olika. Vi behöver ta hänsyn till olika saker som till exempel syn, hörsel och rörelseförmåga. Och det här gäller inte bara utvecklare utan alla som jobba med att kommunicera med människor i den digitala världen, som vi ju vet växer med en rasande takt. Så vilka missar har vi gjort längs vägen när tillgängligheten inte hinns med? Det finns ju en hel del krav kopplat till att vara tillgänglig för alla, och även om det kan kännas övermäktigt får vi inte glömma att det är en viktig del av samhällets positiva utveckling.

Under det här avsnittet får du höra Pär dela med sig av konkreta exempel på företag som lyckats med dessa frågor och som också delar med sig av sin kunskap i gorm av mallar, designer och andra saker som kan vara nyttiga att ha i sitt tillgänglighetsarbete.

Men om du inte kan hålla dig kommer här några snabba tips på hur du kan komma igång med din digitala tillgänglighet:

 • Lyft på ett positivt sätt frågan i organisationen. Ett lyft för systemet och en positiv utveckling i världen!
 • Anställ eller utbilda för att organisationen ska kunna arbeta aktivt med frågan. Börja med att beta av “skulden” som finns i befintliga system. Plocka lågt hängande frukter.
 • Prata med användarna!

Lyssna på avsnittet: 


 Jonas Jaani , Pär Lannerö

Om avsnittet:

Målgrupp: allmänhet, ledning, it-folk, småföretag, företagare, ledare, projektledare, kommunikatörer, anställda, myndigheter, politiker

Lär dig: webbkommunikation, publicering, digitala kanaler, webbpublicering

Fler avsnitt av Effekten finns där poddar finns!

| Apple Podcasts | Android | Google Podcasts | Spotify | Epost

KONTAKT
 • Jonas Jaani
  Jonas Jaani
  Producent av podcast-serien/ webbradion Effekten
  070-298 52 63

  Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

EFFEKTEN

Effekten är podcasten med kunskap om digitaliseringen på 20 minuter! Vi ger dig insikter, framtidsspaningar och goda exempel. För dig som är beställare, konsult eller intresserad av digitaliseringen. Jonas Jaani guidar dig tillsammans med experter som kan digitalisering.

PRENUMERERA:  Apple Podcasts, Spotify 

Vårt podcastbibliotek