Effekten sommar
PODCAST
DIGITAL EXPERIENCES

Sogeti i podcasten Effekten

Podcasten Effekten produceras av några av våra eldsjälar här på Sogeti. I podcasten pratar de med branschexperter om olika aspekter av digitaliseringen och dess påverkan. Flera av Sogetis konsulter och experter finns självklart med i podcasten för att prata om sina insikter när det kommer till digitaliseringen.

Här nedan har vi samlat alla avsnitt där Sogetiare delar med sig av sin kunskap i en smidig spellista. Bara att trycka play och lägga dig i hängmattan!


Introduktion

Digitalisering – What’s in it for me? – Jan Bidner

Digitalisering, den moderna tekniken med ettor och nollor, är bara ett medium. För Jan som är expert inom gamification handlar det om att ändra beteenden.

Tre nyanser av SharePoint – John Frankolin

SharePoint ur tre perspektiv: projektledning, utveckling och användarperspektiv:

Vad är SharePoint?

Hur används det? Styrkor och svagheter.

Hur lyckas man med ett SharePoint-projekt? Vilka är fallgroparna?

Vad ska man tänka på när man bygger SharePoint i molnet/Office 365?

Hur designar man SharePoint för användarna?

AR, VR och verkligheten - Fredrik Jonsson

Vad är egentligen virtual och augmented reality? Hur kan jag utnyttja det i min digitalisering? Är tekniken mogen? Fredrik Jonsson, med tjugo års erfarenhet inom spelindustrin och flera års labbande med det vi idag kallar VR, lyfter ämnet till ett större perspektiv.

Innovation gör dig framgångsrik - Andreas Sjöström

“Hur vet du varifrån innovation kommer? Det gör du inte!” Möt Andreas Sjöström på Sogeti som är en av pionjärerna inom innovation globalt. En sån kille som har träffat Bill Gates, Steve Ballmer och de andra stjärnorna, en sån som inte bara har ett chip injicerat handen – utan använder det för produktutveckling.

UX – användarnas ambassadör - Joakim Linhardt, Mikael Norbäck

Vad är UX?

Två användbarhetsexperter beskriver hur de gör allt från kravställning till visuell design. Vad är det som gör Apple till en framgångssaga? Känslan! Det är känslor som styr oss och UX som är experterna på oss, dvs användarna. Se hela användarens behov, hennes resa, hennes kontext. Experterna tipsar om hur du lyckas.

Att ta IT-projekt i förvaltning - Stina Jonsson

När projektledaren lämnar över sin present till verksamheten, krymper den! Varför då? Förvaltningsledaren Stina Jonsson, förklarar projektledar-Jonas frustration och vad som krävs för att lyckas.

Machine learning och kognitiva tjänster - Carl-Fredrik Berglund

Här jämförs två vedertagna begrepp inom artificiell intelligens, AI. AI delas upp i engelska machine learning och svenska kognitiva tjänster.

Digital transformation - Conny Björnehall

“En floskel!” Conny Björnehall, digital strateg, menar att det är mycket snack och lite kunskap bakom digital transformation idag. Som att man skulle kunna ta en analog affär och klistra på digitalisering i form av t ex VR.

Office 365 – Hur börjar jag. Vad är framtiden. - John Frankolin

“Office 365 är det klassiska Officepaketet fast i molnet.” Vad innebär det? Allt är en tjänst, du driftar inga servrar själv. Du kan köra desktopapplikationer som förr, men också mobilapplikationer och du kan nå allt i ett webbgränssnitt. Dessutom har det tillkommit applikationer som Planner, Teams, Skype och SharePoint. Microsoft köper in och samlar de trendiga tjänsterna i plattformen Office 365. Det har blivit din kompletta digitala arbetsplats, för dig och alla du samarbetar med – din “group”. När och hur ska man ta sig an Office 365? John Frankolin har svaren.

Intern kommunikation – mer än bara intranät - Mikael Norbäck, Jonas Jaani

Varför är internkommunikationen ofta dålig? Kan kommunikationsavdelningen göra mer för vad och hur vi kommunicerar? Kan digitalt stöd förbättra den interna kommunikation? Vad är viktigt för organisationen? Lyft blicken, börja med effektstyrning. Börja inte med att skapa ny information, nya processer och nya funktioner! Se över de verktyg du har. Hur får man de olika verktygen att jobba tillsamman

Konflikt i projektet - Anders Hydén

Anders Hydén är utvecklare med många års erfarenhet som ordningsvakt. Han förklarar konflikttrappan och hur man kan hantera situationen i de olika stegen. Vänta inte ut konflikten, utan lyssna på de olika sanningarna och agera! Bekräfta motståndaren och undvik duandet!

Utvecklingsprojekt ger del av nyttan - Linus Engback

Hur uppnår man den bästa effekten i utvecklingsprojektet? Mjukvaruutvecklaren ger sin syn!

När man kan programmera är det andra faktorer som leder till framgång: kommunikation mellan utvecklare, projektledare och kund. Sammanslagningen av Disney & Pixar var på väg att haverera – man saknade en gudfar, nån som brinner för sin baby och står för kontinuiteten. En regissör för de kreativa utvecklarna! Vi är experter inom olika områden, utnyttja det! Låt UX göra sin del, projektledaren göra sitt, utvecklarna sitt – men kommunicera och skapa en hjälpsam, pragmatisk kultur!

Webbdesign – bra och dålig Joakim Linhardt, Mikael Norbäck

Trender inom webbdesign de senaste 25 åren: Teknisk utveckling, analogier, visuella effekter, mobilmenyer, olika skärmar och kontexter. Flat 2.0 – Material Design, fyrkantig layout. Design för användande, design för intranäts användande. Ett dåligt innehåll kan inte räddas av bra webbdesign! Content is still King. Men vad ska man tänka på för att få bra webbdesign – hur gör man en lyckad investering?

Lyckas med digitala projekt - Mikael Norbäck, Jonas Jaani

Ett projekt har en början, ett slut och ett problem. Enkelt. Det intressanta med digitala projekt är att de har ett eget problem: man börjar med att köpa en lösning i ett verktyg. Men är det så lyckat? Få svaret på frågan hur du lyckas med digitala projekt.

Kontaktperson
  • Jonas Jaani
    Jonas Jaani
    Producent av podcast-serien/ webbradion Effekten
    070-298 52 63

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

Om "Effekten"

Effekten är podcasten som ger kunskap om digitaliseringen på 20 minuter. Vi ger dig insikter, framtidsspaningar och goda exempel. Jonas Jaani guidar tillsammans med ett gäng passionerade experter på Sogeti: