Podd
PODCAST
QUALITY ENGINEERING & TESTING

"Mellan kausalitet och blöjbyten"

Ny podcast på det övergripande temat "tillämpad analys inom programvarutestning". Sogetis testexpert Fredrik Scheja och analytikern Per (Pelle) Marcus nördar ner sig i temat Software Testing vs Analytics från olika vinklar.

Var med från början när två alternativfokuserade pappahjärnor försöker att prata seriöst och diskutera vetenskaplig analys inom professionen för programvarutest. I ärlighetens namn resulterar det i mest svammel, men i svammel med potential. Så i detta första avsnitt förs initiala samtal mellan Fredrik och Pelle och därigenom har de sannerligen fått öva sig i den ädla konsten i så kallad kreativ klippning. Den röda tråden gömmer sig där någonstans.

Vad avsnittet handlar om är:

 • Att syftet med statistik och analys är framtagande av tydliga beslutsunderlag.
 • Att vid olika kvalitetsrelaterade frågeställningar finns ett behov av mer eller mindre genomarbetad analys.
 • Att analysen glöms ofta bort i många utvecklingsorganisationer då analytisk kompetens inte är en beståndsdel i vare sig testarens eller beslutfattarnas profession utan att den ofta hamnar mellan stolarna.
 • Skillnaden på kausalitet och korrelation
 • Hur vi skulle kunna arbeta praktiskt med hypoteser inom mjukvaruutveckling
 • Att det egentliga syftet med test är insamling av data – när en maskin samlar in data åt oss kallas det testautomation.

Följ Fredrik och Pelle när de vidareutvecklar dessa tankegångar och andra exempel samt djupdykningar framöver i kommande avsnitt! 

KONTAKTPERSONER
 • fredrik scheja
  Fredrik Scheja
  Test Architect/Test Automation Expert / Podcaster
  070-345 27 13
Per Marcus
Per Marcus
Data Scientist / Podcaster
073-070 03 17
Vårt podcastbibliotek