Vadstena
REFERENSER
DIGITAL

Vadstenas webb blev modern mötespunkt

För en anrik idyll som Vadstena krävs det mycket av en webbplats. När sajten moderniserades 2014 skapade man en responsiv webb för tre målgrupper. Här genomsyras kvalificerade sök- och språkfunktioner av värdeord som charmigt, tryggt och kreativt. Allt för att stärka kommunens varumärke.

Bakgrund

2014 lanserade Vadstena kommun en ny webbplats baserad på EPiServer 7 CMS. Syftet med lanseringen var att åstadkomma en gladare, roligare och mer tilltalande webbplats, som är enkel att hantera för både användare/besökare och redaktörer.

Lösning

Vadstena kommuns nya webbplats har visionen att vända sig till både företagare, turister och människor som vill flytta till Vadstena. Detta avspeglar sig också i designen, med tre tydliga ingångar för dessa målgrupper.

En enkel struktur samt en väl fungerande sökmotor underlättar för besökarna att hitta den information de söker. Besökaren bjuds också in att uttrycka sina åsikter via ett Tyck till-formulär, som enkelt placeras ut av redaktören på de önskade sidorna.

Resultat

Enkelhet för både besökare och redaktörer var en av de viktigaste ledstjärnorna för vadstena.se. För besökare åstadkoms detta genom en genomtänkt struktur, design och väl fungerande sökfunktion. För redaktörer åstadkoms detta genom valet av EPiServer 7 CMS. Med ett fåtal flexibla sidmallar med ytor för olika innehållsblock, är det enkelt för redaktören att bygga upp sidor med varierat innehåll. Block finns för att till exempel visa nyhetslistor, kontakter, evenemangskalender eller en karta till den aktuella platsen. Enkelheten underlättar för och stimulerar redaktörerna att skriva för webben, vilket ger en mer levande webbplats.

Vidare är vadstena.se anpassad för olika format på skärmar, och fungerar sålunda lika bra i mobil, på platta som på en vanlig dator. Designen är även förberedd för att i framtiden möjliggöra tvåvägskommunikation med besökarna via olika verktyg som till exempel sociala media och formulär.

Ett viktigt mål med vadstena.se är att locka människor att flytta till kommunen. Därför är webbplatsen levande med mycket bilder, och genomsyras av Vadstenas värdeord: charmig, trygg, kreativ, allt för att stärka Vadstenas varumärke. ImageVault 4, som är väl integrerad med EPiServer, används för att hantera bilder, samt att bygga upp en bilddatabas. För att även locka företagande och utländsk arbetskraft, finns en funktion för att snabbt översätta webbplatsens sidor till flera språk.

Hela webbplatsen är tillgänglighetsanpassad enligt WCAG (Web Content Accessibility Guidelines).

- Att jämföra vår gamla webbplats med den som Sogeti utvecklat är som natt och dag. Vi har numera en modern, inbjudande portal där det är lätt för besökaren att hitta rätt information säger Sofia Löf, informatör på Vadstena kommun.

Vadstena kommuns nya webbplats ligger i framkant gällande design, teknik, användarvänlighet och skapar därmed möjligheten för vadstena.se att växa till en social mötespunkt för både kommuninnevånare, företagare, turister och människor som vill flytta till Vadstena.

Teknik

EPiServer 7 CMS
ImageVault 4
Responsive Web Design

 

todo todo
Kontakt
  • Andreas Eriksson Rangevik
    Andreas Eriksson Rangevik
    National Cloud Sales Executive
    070-311 86 22

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

Om Vadstena kommun

Vadstena lockar cirka en halv miljon turister varje år och har 7 400 invånare. Även om många av dem jobbar inom kreativa yrken, är Vadstena också en industristad. 
Kolla in Vadstena.se och läs mer!