Jonny Carlsson
OM OSS
JOBB

"Att se sitt system i drift är en fantastisk känsla"

Programmeringen ligger honom varmt om hjärtat, oavsett vad han gör på företaget. Det är därför Jonny Carlsson jobbar på Sogeti, här finns möjligheten att kombinera olika roller.

Jonny CarlssonBeskriv dig själv med tre ord:
Noggrann, självständig och lugn.

Berätta lite om din bakgrund:
Jag är född i Skellefteå, uppvuxen i Piteå och avslutade min systemvetarexamen i Luleå 1999. Mitt intresse för datorer startade tidigt med en alldeles egen Commodore 128D, och programmeringsspråket Basic. Som nyutexaminerad systemvetare hade jag turen att hamna i ett underhålls/vidareutvecklings projekt mot ABB. Det var här som jag för första gången stötte på en liten dator som förändrade min syn på datorer och programmering. Med denna lilla dator (PLC från ABB) och tillhörande mjukvara kunde jag programmera maskiner som tillverkar allt från frysta pizzor till toalettpapper till elektricitet i ett kärnkraftverk. Det är den fascinationen som gör att jag 15 år senare fortfarande arbetar med ProcessIT.

Min karriär på Sogeti:
Min karriär på Sogeti började vid millennieskiftet och då som testresurs mot system inom processindustrin. Allt eftersom åren gått har min roll förändrats, först programmerare (C++, VB, .Net, C#, Java) sedan, allt eftersom mina kunskaper kring Process IT ökat, teknisk projektledare och arkitekt av mjukvara mot exempelvis ABB:s processtyrsystem. Programmering är någonting som ligger mig varmt om hjärtat och som jag inte vill vara utan oavsett vilken roll jag har i företaget. Det är en av styrkorna med att jobba på Sogeti. Det finns en möjlighet att kombinera olika roller, vilket gör att jag gillar att gå till jobbet varje dag.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Mycket av det jag gör på dagarna handlar om att få olika system, från olika leverantörer att kommunicera med varandra för att producera någonting så effektivt som möjligt. Det kan vara kopparmalm, pappersmassa, stålämnen, elektricitet eller annat som vi alla behöver i vardagen. Det är en fantastisk känsla att se sitt system i drift, kommunicera med andra system, för att i slutändan producera någonting som används av alla. 

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
Jag är en del på resande fot, ibland en kilometer ner i en gruva på Irland eller i Västerbottensskogarna, ibland på ett pappersbruk i södra Sverige. Arbetsuppgifterna varierar, ibland är det rena programmeringsuppdrag, andra gånger håller jag utbildning för någon kund, eller kanske skissar ihop ett förslag på hur olika system ska prata med varandra. Jag har ett oerhört varierat arbete där jag får lära mig nya saker varje dag, till exempel har jag den senaste månaden lärt mig hur ett videosystem fungerar samtidigt som jag programmerat min första android app mot ett gruvbolag.

Varför jobbar du på Sogeti?
Den största anledningen är att jag har möjlighet att påverka vad jag gör på dagarna. Jag har möjlighet att sälja in idéer och förslag till mina kunder som gör att deras verksamhet blir bättre samtidigt som jag får hålla på med saker som jag gillar.

 

KONTAKT
  • Jonny Carlsson
    Jonny Carlsson
    Systemarkitekt/High Tech-expert
    070-311 86 19

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

Faktaruta

Namn: Jonny Carlsson

Titel: IT-konsult

Född: 1975

Bor: Piteå

Familj: Fru och två barn

Fritidsintressen: Teckna, programmera, trädgårdsarbete.