Therese Johansson
OM OSS
JOBB

”Jag brinner för att vi ska bli ännu fler kvinnliga arkitekter”

Therese Johansson på Sogeti i Västerås älskar att vara i gränslandet mellan IT och verksamheten. Under åren på Sogeti har hon provat på flera olika roller, från testare och projektledare till verksamhetsarkitekt.

Frågor och svar:
Beskriv dig själv med tre ord:  Nyfiken,  målmedveten, rak

Berätta lite om din bakgrund:
Mina äldre bröder var intresserade av IT och intresset smittade av sig även om jag brann för företagsekonomi också. När det var dags att läsa vidare hittade jag den perfekta kombinationen, IT-Ekonom programmet på Mälardalens Högskola. Här formades jag och upptäckte att det jag brinner för allra mest är att vara i gränslandet mellan IT och verksamheten.  Efter examen sökte jag mig till ett traineeprogram inom test på Sogeti och här blev jag kvar.

Min karriär på Sogeti:
Jag började på Test-traineeprogrammet 2006 och hade en del testledaruppdrag innan jag ramlade in som projektledarassistent i ett uppdrag. Där upptäckte jag att projektledning var något roligt och det blev fler uppdrag inom det.  Många utav mina projektledaruppdrag var inom BI och där blev jag mer och mer frustrerad över den dåliga datakvalitén som finns i många företag och hur man glömde bort att se information som en tillgång. Det fick mig att snubbla in på verksamhetsarkitekturspåret och framförallt Information Management och masterdata som jag arbetar med just nu.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Jag brinner för att få verksamheten och IT-folket att förstå varandra och att hitta smarta lösningar som verksamheten har nytta av. I november 2017 startade jag, tillsammans med vår chefsarkitekt, ett kvinnligt arkitekturnätverk på Sogeti, SEAN Femme, med målet att få fler kvinnor att arbeta som arkitekter. Vi konstaterade att det finns alltför många, speciellt kvinnor, som arbetar med arkitektur men som inte kallar sig arkitekter ännu. Jag brinner för att förändra detta och få fler att anta arkitekturrollen.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
Det är det som är det bästa, det finns ingen vanlig dag! Jag gillar att komma till jobbet och inte veta hur dagen kommer se ut.  Oftast börjar jag dock med en kopp te och scannar av mail och kalender. Efter det är det oftast möten med verksamheten med allt från diskussioner kring olika begrepp, nya trender, masterdatastrukturer eller processförändringar.  Framåt eftermiddagen brukar jag försöka att ha lite administrativ tid inbokad för att beta av mailen och gå igenom saker som dykt upp under dagen för att vara redo inför nästa morgon.

Varför jobbar du på Sogeti?
Sogeti är ett öppet företag där du får chansen att prova på olika roller och uppdrag.  Det är också högt i tak och enkelt att diskutera nya idéer. Trots att jag oftast sitter ute hos kund känner jag också att jag har härliga och hjälpsamma kollegor på Sogeti i ryggen. Att vi finns på många ställen i Sverige har också varit en fördel. Jag har bytt stad några gånger under åren men Sogeti har alltid varit konstant.  Livet har förändrats och jag har flyttat runt en del men Sogeti har alltid känts som en trygg punkt. 

KONTAKT
  • Therese Johansson
    Therese Johansson
    Verksamhetsarkitekt och expert inom Information Management, MDM, projektledning, Sogeti Västerås
    070-320 54 36

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

FAKTARUTA

Namn: Therese Johansson
Titel: Verksamhetsarkitekt
Född: 1983
Bor: Västerås
Familj: Sambo och tre barn
Fritidsintressen: Resa, sjunga och mysa i fritidshuset med familj och vänner