PODCAST
SUSTAINABILITY

Effekten #176: Tema Grön IT

Grön IT! Det har funnits ett tag – för trettio år sedan handlade det om vad man skulle göra med e-skräp. Sedan vände frågan mot virtualisering, tunna klienter och nu klimateffektiviteten. Vi pratade om det papperslösa samhället, sedan mindre egna serverhallar, men vad gör vi nu med vår feta bandbredd och all data i molnet?

Jonas Hultenius hjälper oss att förstå hur mycket data vi för närvarande använder för de flesta webbläsare bara för att ladda en enda webbsida. Vi kanske laddar upp felaktiga bilder, men den råa kraften hos komprimeringsalgoritmer har otroliga resultat. Till exempel har JPG och PNG nått många milstolpar på senare tid, där AVIF och WebP har tagit fart på senare tid. Det är värt att ta vara på! Stora bandbreddsbesparingar innebär mindre efterfrågan på el och koldioxid, så planeten kommer att tacka dig också.

Lyssna på avsnittet:


Jonas HulteniusJonas Jaani (21:56)

 

Målgrupp: alla, ledare, utvecklare, IT-avdelningen, webbdesigner 
Lär dig: green IT, grön IT, framtidens webb, dark mode, koldioxidbesparing, miljövänlig IT

Jonas och Jonas pratar om hur man bygger "gröna" webbplatser och menar att de som bygger webbsajter kan tillsammans och var för sig ta tre steg mot mer grön IT. Lyssna på avsnittet så får du koll på tipsen!

KONTAKT
  • Jonas Jaani
    Jonas Jaani
    Producent av podcast-serien/ webbradion Effekten
    070-298 52 63

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

EFFEKTEN

Effekten är podcasten med kunskap om digitaliseringen på 20 minuter! Vi ger dig insikter, framtidsspaningar och goda exempel. För dig som är beställare, konsult eller intresserad av digitaliseringen. Jonas Jaani guidar dig tillsammans med experter som kan digitalisering.

PRENUMERERA:  Apple Podcasts, Spotify 

Vårt podcastbibliotek