Henrik Sivertsson
OM OSS
LEDARSKAP

"Det viktigaste för mig är att få alla att känna en trygghet"

Henrik Sivertsson är en del av ledartrion för vårt nya kontor i Östersund. För Henrik är trygghet grunden till det engagemang, öppenhet och de strukturer som krävs för att i förlängningen ha roligt på jobbet och vilja prestera sitt bästa. Här kan du lära känna honom och hans syn på ledarskap.

Vilka 3 ord beskriver dig bäst som person?  
Generalist, social, extrovert.

Berätta lite om din bakgrund!
Professionellt; så efter något år inom det militära, utbildade jag mig som systemutvecklare i Uppsala i första halvan av 90-talet. Direkt därefter började jag jobba som utvecklare/programmerare på WM-data i Stockholm -94 för att sedan flytta hem till Östersund i Jämtland -96. Jag har sedan dess varit trogen det företaget och den organisationen som 2008 först blev Logica och som därefter 2012 blev CGI, vilket blivit en ansenlig massa år och nästan lika många skyltbyten för de olika bolagsnamn jag tillhört genom åren :-).

Under de senaste 15-åren har jag jobbat i olika ledande och koordinerande roller på CGI:s leveranscenter i Östersund (och Åre) som f.n. har ca 140-150 anställda. Mestadels i projekt- och förvaltningsledarroller i olika kunduppdrag, men även i diverse interna projekt, både på lokal och central nivå. Som ansvarig för leveranscentrets "Delivery Excellence", det vill säga upprätthållande av leveranseffektivitet i form av bra arbetsmetodik, tooling, kvalitet, säkerhet, etcetera, har jag även tillhört leveranscentrats ledningsgrupp i många år.

Privat har jag tre "unga vuxna" söner som jag är väldigt stolt över såklart. Jag är en generalist såväl professionellt som privat vilket innebär att jag har många olika fritidsintressen och och tycker om att göra många olika saker (gärna under en och samma helg om det går ;-)). Skidåkning i alla dess slag, fiske, jakt, fjäll och sport i olika former är väl det jag pendlar mellan (och ja, allt detta går klämma in på en helg om man kämpar lite...).         

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap med tre ord?
Engagemang, struktur, dialog.

Varför har du valt ledarrollen?
Jag tycker det är så häftigt att se, och vara en del av, alla de grymma lösningar som individer och olika team åstadkommer hela tiden åt sina beställare. Att få se glädjen hos beställaren och stoltheten hos dem som utför jobbet och hur folk växer som individer i och med det. Att då få leda individer och hela team för att hjälpa till att åstadkomma detta tycker jag är otroligt skoj. Jag är en generalist som kan uppfatta och se på situationer ganska bra ur ett helhetsperspektiv – åtminstone emellanåt. Och jag har också ganska lätt för att sätta mig in i problem och utmaningar av olika slag. Då tycker jag det är roligt, att med det som grund, få vara med och påverka genom att klura på bra planer och lösningar, och framförallt att sedan få koordinera och leda resan framåt.  

Vad är viktigt för dig i relationen mellan ledare och medarbetare?
Jag tror på tanken att om en organisation har ett bra ledarskap så följer resten på plats med det. Ingen arbetsmetodik, process eller regelverk kan rädda ett dåligt ledarskap, alldeles oavsett hur bra eller hur tydligt formulerade dessa är. Och det viktigaste i ledarskapet och i relationen till medarbetarna är enligt mig att få alla att känna en trygghet, vilket gäller både ledare och medarbetaren. Trygg i att våga vara sig själv, trygg med säga sin mening, trygg med att komma med förslag och idéer och att prova dessa, trygg i att gå utanför sin komfortzon emellanåt, trygg med att kunna vara öppen och sårbar när så krävs. Trygghet ger för mig grunden till det engagemang, öppenhet och de strukturer som krävs för att i förlängningen ha roligt på jobbet och vilja prestera sitt bästa.   

Vad fick dig att vilja vara med från starten av vår satsning i Östersund?
För mig blev det här en fantastisk möjlighet till en professionell nytändning. Just detta med att få vara med i starten av någonting. Att få chansen att sätta sin prägel på något helt nytt och att kunna få tillämpa delar av vad man lärt sig under alla år i branschen. Men jag ser också detta som en chans att få lära mig mycket nytt och en möjlighet till att utveckla mig inom nya områden och yrkesroller.

Varför jobbar du på Sogeti?
Man kan enklast förklara det med att en kedja av olika händelser under hösten 2021 ledde fram till att jag nu jobbar på Sogeti. Den främsta drivkraften till att det blev så är just detta med att få vara med i starten av vår satsning i Östersund. Men också det faktum att Sogeti som företag, dess medarbetare och ledare gett ett väldigt starkt intryck på mig.

Hur är en typisk sogetiare?
Jag är alldeles för ny på Sogeti för att kunna ha en bestämd uppfattning om det ännu. Men de sogetiare jag mött hittills har alla varit väldigt välkomnande, hjälpsamma, prestigelösa, drivna och kompetenta. Mitt intryck är att det kännetecknar en typisk sogetiare.

Slutligen, om du var ett djur vilket djur skulle du vara och varför?
Jag har ibland tänkt att en alfahanne i en lejonflock måste vara det ultimata, mest för att det verkar vara en chill tillvaro med mestadels sömn och vila under dygnet (18 timmar läste jag någonstans) och endast ibland behöva lomma iväg och markera lite närvaro i reviret. ;-) Men det blir nog för varmt för mig, och dessutom troligen både jobbigt och smärtsamt att nå den positionen, så jag tror nog allt att jag skulle trivas bäst ändå som en Pointer hos en snäll och aktiv familj. Alltså en typ av fågelhundsras som inte har behov av att vakta och vara så aktiv inomhus, men som växlar om till de Formel 1-bilar de blir när de kommer utomhus, för att då och då få komma ut på fjället eller i skidspåret och sträcka ut och springa snabbt och länge och överallt, över vidderna och bara få vara glad och leverera glädje.

Sogeti på topplistan igen
KONTAKT
  • Henrik Sivertsson
    Henrik Sivertsson
    Kontorsansvarig / Leveranscenteransvarig, Östersund
    073-398 86 89