Henrik Sundström
OM OSS
JOBB

"Jag skapar kvalitet för Sveriges gemensamma infrastruktur. Idag."

Testledare Henrik hittar du hos oss på kontoret i Stockholm. Han rör sig kors och tvärs genom skidspår, pallkragarna, branscher och IT-system för att vara bäst i test. Vill du lära känna Henrik ännu bättre? Läs intervjun med honom här.

Beskriv dig själv med tre ord:
Jag brukar beskriva mig själv med utgångspunkt i Sogetis värdeord och då landar vi i följande ”kombo”: en lojal, innovativ, teamplayer.

Berätta lite om din bakgrund:
Från tidiga år blev det mycket musik varvat med sport för att sedan flyga vidare mot mera konkreta mål som pilot och civilingenjör. Vägen till IT-branschen var relativt rak, där introduktionen till datorer och programlogik gick via Blackebergs gymnasium plus ett starkt eget intresse av att lära mer. 

Din karriär på Sogeti:  
Jag började på Sogeti under hösten 2005 som konsult och har sedan dess arbetat hos våra kunder i rollen som testledare, oftast i lite större projekt. Uppdragen på Sogeti är enligt min mening utvecklande och intressanta där jag har fått möjligjet att verka inom olika branscher som energi, anläggning, bank och försäkring.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Mitt expertområde är C. Frågan jag ofta får är ”Kan du testa leveransen?”. Jag ser till att konkretisera syftet med testerna och den kvalitet som efterfrågas, samt bidrar till att uppnå målet med en stabil systemleverans. Min utgångspunkt, en riskbaserad teststrategi med automationsstöd för att leda projekt och verksamhet framåt i förändringsresan. Jag drivs av utmaningar där praktisk tillämpning av testramverk och automation möter verklighetens ljus, och där målet är att skapa en transparent, gemensam acceptans och plattform kring test.

Automation inom test innebär för mig att skapa syntetiskt testdata och supporta verksamhetens regressionstester med en testrobot. Jag tror på att vi människor arbetar bäst med att vara kreativa och testa av nya komplicerade funktioner – medans en robot är bäst lämpad för att testa av majoriteten av systemets befintliga funktioner. För mig är checkboxen testautomation alltid ikryssad! Jag brinner för att skapa förutsättningar för oss testare inom IT och för verksamheter att få tid att testa funktioner som är viktiga och nya.

I min dröm, och när jag tittar framåt, så står det högt på listan att skapa en testrobot, som med få instruktioner kan testa av dagens komplexa datasystem med AI-teknik. Jag tänker också ofta på citatet "test och kvalitet är något som inte ska ses som en kostnadspost".

Hur delar du med dig av din expertis?
Ja, en bra fråga, och det går normalt bara i ”steget”! För att vara lite mera konkret så sker det på olika sätt och i olika forum, men rätt vanligt är spontana möten vid till exempel fikaautomaten. Jag tror på att de små insatserna kan vara av lika stor betydelse som mera formella dragningar i större grupp. Jag brukar tänka så här, att vi ska inte glömma att projekten också utbildar. Med det sagt så sker det ett enormt kunskapsutbyte i ett projekt, och oftast har det alltid direkt praktisk tillämpning och är lösningsorienterat. Jag jobbar vanligtvis i projektform och här har jag en perfekt plattform för "best practice med instant effect".

En riktigt bra dag på jobbet, vad händer då?
Jag jobbar utifrån ett lite längre perspektiv och i min horisont hägrar målet. Men visst är det härligt att genom små steg, ett i taget, skapa en strategi för test med alla härliga ingredienser som till exempel, en beskrivning av ansvaret för kvaliteten genom ett projekt och hur man skall uppnå resultat med givna resurser. Jag gillar att lösa problem i grupp och bidra till att skapa en hållbar slutprodukt kring ett IT-system. För mig är det ibland små saker som leder fram till slutmålet och som beskriver en riktigt bra dag på jobbet.

Hur är en typisk sogetiare?
En typisk sogetiare, jo visst finns det tycker jag och enligt min mening så är vi prestiglösa, samarbetsvilliga och innovativa där vi lätt delar kunskap. Dörren står alltid öppen! En sogetiare lämnar dig inte i sticket och är ärlig i kommunikationen.

Varför jobbar du på Sogeti?
Egentligen alla skäl i världen, livet på Sogeti är en kontinuerlig resa framåt som vi alla får uppleva, men samtidigt vill jag också bidra till det som sker till den konstanta evolutionen. Jag brukar säga att borta bra, men hemma bäst! Klart att kollegorna bidrar stort till ekvationen kring trivsamheten. Våra värdeord har hängt med sedan jag startade på Sogeti och stämmer perfekt, ungefär som en finstämd flygel.

Sökes: Nya medarbetare
KONTAKT
  • Henrik Sundström
    Henrik Sundström
    Testledare, Stockholm

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

FAKTARUTA

Född: 1966
Bor: Villa i ”blomodlarstaden” Hässelby Villastad  i västra Stockholm
Familj: Sambo och 2 barn
Fritidsintressen: En massa skidåkning på längden som varvas med löpning och golf. Ett annat intresse som jag har plockat upp i närtid är odling – kanske har nåt att göra med just miljön Hässelby 😊

World Quality report 2023-24