Nils Landelius
OM OSS
JOBB

"Jag hade ingen aning om att test var så kul"

När Nils Landelius på Sogeti i Stockholm fick upp ögonen för test och kvalitetssäkring kände han att han hade hittat sin grej.

nils_landelis_130x150.pngFrågor och svar:
Beskriv dig själv med tre ord:
Utåtriktad, nyfiken, öppensinnad.

Berätta lite om din bakgrund:
Datorer har varit en del av mitt liv sedan mina föräldrar skaffade en hem-pc cirka 1997. Jag valde att studera på IT-gymnasiet och senare på Stockholms universitet och dök ner i spelutveckling men hade fortfarande inte fått upp ögonen för testning. Testautomatisering blev en passion för mig när jag började jobba med Quality Assurance (QA) inom farmaceutisk produktion. Att kunna tillverka en produkt som håller så pass hög kvalitet att det var säkert för människor gav mig en inblick i hur pass kul test var. Jag hittade en yrkesutbildning hos Nackademin som jag gillade och skaffade mig min ISTQB-certifiering där för att kunna börja arbeta heltid med teknisk testning. Jag visste från början att jag efter utbildningen ville börja med konsultarbete och gjorde aktivt research under studieperioden för att ta reda på mer om de olika konsultbolagen i Stockholm och vilka som var mest fokuserade på QA.

Min karriär på Sogeti:
Jag började arbeta hos Sogeti direkt efter mina studier var avklarade och det gick fort att hitta ett uppdrag, efter bara några veckor var jag ute hos en stor kund i centrala Stockholm och började arbeta med ett projekt för att migrera ett äldre system till en ny plattform. Uppdraget var en bra start för mig, med möjligheter att få utnyttja vad jag lärt mig i min utbildning. Sex månader senare var jag involverad i ytterligare ett migreringsprojekt för en större kund, men inom en helt annan marknadssektor. Bägge uppdragen gav mig roliga utmaningar och samtidigt väldigt mycket kunskaper om hur liknande projekt, på pappret, kan skilja sig åt beroende på kundens målsättningar och behov. Mitt nuvarande uppdrag valde jag ut själv från den interna listan. Det är ett distansuppdrag där jag pendlar till Karlstad varje vecka och uppdraget passar mina färdigheter utmärkt. Det har även gett mig mer tid att vidareutvecklas på fritiden via online-certifieringar.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Jag brinner mest för att ta reda på hur automatisering bäst appliceras för att göra testarnas arbete mer effektivt och pålitligt. Att våga testa nya verktyg och ge kunden ett aha-ögonblick med en bra demo är också något som jag strävar emot.     

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
En vanlig dag börjar oftast med att kolla min inbox. Arbete kretsar mycket kring att antingen lösa buggar, testa av nya features eller skapa nya test för att köra dem automatiserat. Ibland kan en hel dag gå åt till att bara skapa nya test eller buggfixar, medan andra dagar kan det bestå av mycket diskussion fram och tillbaka med utvecklarna. Det roliga med test är att varje dag kommer med nya utmaningar så man får alltid vara kreativ i hur man betraktar nya användningsfall eller features.

Hur är en typisk sogetiare?
För mig är en typisk sogetiare i lärande hela tiden. Varje dag är en ny chans för att växa och få nya kunskaper. En sogetiare kommer alltid ha kunden i fokus och strävar för att bidra med insikter och förslag.

Varför jobbar du på Sogeti?
Personlig utveckling betyder mycket för mig och Sogeti har varit en språngbräda mot ständig förbättring. Jag är inne på mitt tredje år nu och jag har fått mängder av erfarenhet inom olika marknadssektorer, flera nya certifieringar på olika testverktyg och massvis av fina kollegor.

KONTAKT
  • Nils Landelius
    Nils Landelius
    Expert inom QA och test, Sogeti Stockholm
    070-538 69 72

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

FAKTARUTA

Namn: Nils Landelius

Titel: Teknisk testspecialist

Född: 1987

Bor: Stockholm

Familj: Flickvän

Fritidsintressen: Jogging, Kodning, Promenader med hunden, Bastu 

Sökes: Nya medarbetare