responsiv
BLOGGPOST
DIGITAL EXPERIENCES

En webb, flera skärmar nya möjligheter

Webbstatistiken hos de flesta av er är säkert tydlig vid det här laget. En betydande del av trafiken kommer från mobilen och trenden är ökande.  

Responsiv webbdesign är nu inne på sitt femte år som företeelse. För både avsändare och användare är det en välkommen teknik. Det är avsevärt enklare att som avsändare bara behöva publicera en text oavsett skärm och enhet och som användare är det tryggt att veta att samma innehåll presenteras oavsett skärm.

Själva begreppet responsiv webbdesign myndades år 2010 av Ethan Marcotte, det ses idag som standard och det var runt 2013 surret kring Responsive webbdesign tog fart på riktigt. Nyhetssajten Mashable kallade år 2013 för The Year of Responsive Web Design

2013 var det inte bråttom

När jag började prata om responsiv webbdesign runt 2012-2013 var det för en del en ny teknik att ta ställning till. Många kanske just hade lanserat en ny webbplats i statisk design och hade svårt att motivera en större investering i att bygga om till responsiv webbdesign. Att anpassa befintlig webbplats till responsiv webb var något jag redan då inte rekommenderade. Det är möjligen en billigare lösning initialt men troligen inte på sikt och framförallt inte ur användarens perspektiv. Framgång med en responsiv webb handlar väldigt mycket om att utgå från användarens behov och göra upplevelse så bra som möjligt oavsett skärm. Kom ihåg att en text ska serva alla skärmar och prioriteringen bör vara att visa det mest relevanta först.  Det ställer krav på att hålla texterna korta och koncisa utan att tappa information. Det ställer också krav på att prioritera innehåll och skapa lösningar som gör det möjligt att fördjupa sig i innehållet utan att det blir för krångligt för användaren. 

Det finurliga med responsiv webbdesign är att det har tvingat fram en mer kortfattad prosa på webben som gagnar både upplevelsen på dator som i mobil.

Lite mer bråttom nu

Nu är det plötsligt år 2015 och det börjar faktiskt bli lite mer bråttom att göra resan mot responsiv webb, om man inte redan har gjort den. 

Din egen statistik säger det säkert redan. Och omvärlden definitivt. 69 procent kopplar idag upp sig till internet via mobilen.

Och det är inte bara användarna som ställer krav i och med att de blir mer mobila, Google kommer från april i år att ranka mobilvänliga webbplatser högre. Och sedan tidigare anger Google i sökträffen om webbplatsen är mobilvänlig. Det är tecken som tillsammans med omvärldens ökande mobila surfande borde göra det enkelt att motivera en ny responsiv webbplats. En webbplats, som fungerar på flera skärmar,  ger sannerligen nya möjligheter! Både för avsändare och användare.

Var står du just nu? På en stabil responsiv grund eller på en svajig desktop-lösning? Hör av dig om du behöver någon att hålla i handen.

Kontakt
  • Klas Fjärstedt
    Klas Fjärstedt
    Digitala kanaler/UX-expert
    072-57 80 023