stressad testare
BLOGGPOST
QUALITY ENGINEERING & TESTING

Lider testare?

I ett stort antal av de projekt jag varit delaktig i har test alltid prioriterats ner för att ge mer tid för utveckling och det skapar frustration. Tyvärr adresseras inte problemet, utan allt fortgår under sprint efter sprint och test kan hamna allt längre efter.

Antingen blir lösningen längre dagar eller så får vissa tester prioriteras bort för att skapa en acceptabel mängd tester som ska utföras. Jag tror inte att min situation är unik på något sätt utan flertalet av mina kollegor har nog samma problem. Hur kan då teamet komma fram till en lösning så alla steg i utvecklingsprocessen får sin dedikerade tid så ett fullgott arbete kan genomföras? Tyvärr är det inget som går att lösa med en fingerknäppning utan jag tror att det kräver en mindre insats av alla inblandade i utvecklingen.

 1. Kontrollera varför test får minskad tid.
 2. Kontrollera så utvecklarna får avsedd tid, och att inga justeringar kommer in sent. Se till att den planerade funktionaliteten som ska tas fram inte ändras under sprintens gång. Alternativt, om ny funktionalitet lyfts in i sprinten ska likvärdig mängd lyftas ur.
 3. Kontrollera så utvecklarna får kraven i tid, det vill säga ställ krav på kravställarna att allt som ska implementeras är klart.
 4. Kontrollera att kravställarna genom produktägare får reda på vad som ska utvecklas och kravställas i tid så de hinner bli klara innan sprintens uppstart.

Som testare/testledare/testmanager måste vi våga säga ifrån och säga att vi inte hinner bli klara i tid på grund av ändrade förutsättningar. Vi ska vara stolta över vår roll i utvecklingen av ny funktionalitet och kräva att även test ska få sin beskärda del av tiden.

KONTAKTPERSON
 • Mats Johansson
  Mats Johansson
  Testare och testledare
  072-50 44 368

  Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.