saknad pusselbit
BLOGGPOST
QUALITY ENGINEERING & TESTING

Testresursen, den saknade pusselbiten?

Hur kommer det sig att test, trots att det funnits med under så lång tid fortfarande inte prioriteras? Nu ska jag inte dra alla över en kam, men allt för ofta kommer projekt till insikten att test behövs under själva projekttiden.

Ibland är det i sista sekunden och ibland kan det till och med vara för sent. De utvecklingsteam som jag varit i kontakt med säger ”Vad skönt det är att ha en testare som kontrollerar allt”, eller ”Varför hade vi inte med en testare från början?”. Problemet ligger i att test inte prioriteras utan ses som ett nödvändigt ont som likväl kan komma med sent in i utvecklingen. Allt som oftast planeras projektet upp med projektledare, utvecklare, beställare, produktägare och vad det nu kan finnas med för roller (nästan alla projekt är unika) men testresursen tillsammans med dedikerad UX och kravställare planeras oftast inte in från början.

Om test kommer med i uppstartsskedet finns det möjligheter att sätta upp processer som kan gagna nästan alla. Test genomför inte bara test utan det finns massor med aktiveter som finns med på en testares/testledares agenda:

 • Uppsättning av testprocess (planering, uppsättning, uppföljning).
 • Hjälp vid kravställning (acceptanskriterier).
 • Uppsättning och managering av eventuella verktyg (t.ex. Selenium, TFS, Atlassians produkter o.s.v.)
 • Förberedande uppsättning av testsviter och testfall.
 • Initiering av alla rapporter som både rör och inte rör test (det finns många att välja bland).
 • Testaktiviteter (automatisering, prestanda, fallback, disaster recovery, regression, acceptans, funktion, integration o.s.v.).

Men det är inte bara med just tester som testare/testledare kan vara behjälpliga. Vi kan även finnas till för andra uppgifter, allt för att stödja teamet att komma framåt. Nästan alla nämner en testledare som en spindel i nätet men jag ser oss mer som personen som genomför våra uppgifter (test) men även kan genomföra alla andra uppgifter (bortsett från utveckling) för att få bort belastning. Så mitt råd till alla som vill få till en förändring i ett projekt, plocka med test tidigt. Se test som en avlastning för teamet, en ”alltiallo” som kan utföra allehanda, ibland bortglömda uppgifter som oftast uppdagas i slutet av ett projekts levnadstid. Oftast kan den saknade pusselbiten hjälpa till med just dessa.

KONTAKTPERSON
 • Mats Johansson
  Mats Johansson
  Testare och testledare
  072-50 44 368

  Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.