En elfte omgång av mentorskapsinitiativet Match and Go startar 1 februari
NYHETER
GENDER BALANCE

Ny omgång av mentorskapsinitiativet Match and Go startar 1 september

IT-/Technätverket #addher, tillsammans med föreningen DataTjej, fortsätter sitt gemensamma mentorskapsinitiativ – Match and Go – och drar igång en elfte omgång i höst. Anmälningsperioden för den som vill få en mentor, eller vara mentor, är nu öppen fram till och med den 24 augusti. Precis som förra omgången kan nu även män vara mentorer och bidra till en mer jämställd IT-/Techbransch.

#addher, ett av Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen som initierats av IT-företaget Sogeti, och som sedan 2019 drivs tillsammans med systerföretaget Capgemini, har som mål att få fler kvinnor till IT-och Techbranschen, i alla roller och positioner. Hösten 2018 teamade man upp med DataTjej, en ideell förening vars syfte är att få fler kvinnor och icke-binära personer att välja IT- och Techbranschen och att stanna kvar i den. Tillsammans lade de båda nätverken till mentorskap på sina aktivitetslistor för att bidra till gender balance i IT-och Tech branschen och stötta Sveriges IT-och Techkvinnor och icke-binära att ta plats och ha framgångsrika karriärer. Resultatet blev mentorskapsinitiativet Match and Go som bedrivs två gånger per år på de 18 orter där #addher är verksamt. Den 1 september 2023 startar den elfte omgången av Match and Go. Deltagarna matchas i mesta möjliga mån på hemorten, alternativt på någon av de andra orterna. Förra omgångens nyhet att även män kan vara mentorer finns nu med som en fast möjlighet då de båda nätverken gemensamt tror på att alla måste vara med för att få ökad fart på att göra branschen mer jämställd.

– Tillsammans med DataTjej arbetar vi outtröttligt vidare med att attrahera fler till vår framåtlutade bransch och se till att de trivs och frodas här. Match and Go är ett av våra konkreta initiativ som främjar detta. Hittills har vi matchat över 2700 personer. Efterfrågan på mentorer är fortsatt stort och jag är stolt över att så många går in som mentor och generöst delar med sig av kunskap, råd och tips till sina adepter. Att få egen tid av en mer erfaren person är en framgångsfaktor för de som är nya eller ganska nya IT-/Techkvinnor. Att vara mentor ligger på min personliga topplista över saker jag gjort under min långa karriär, kommenterar Therese Sinter, nationell driver för #addher-nätverket.

Omgång #11 startar den 1 september
Ansökningsperioden för nästa omgång av Match and Go har nu startat och pågår till och med den 24 augusti, 2023. Mellan den 25-31 augusti matchas sedan deltagarna. Match and Go #11 startar sedan upp 1 september och pågår till och med den 28 januari, 2024.

– Att med gemensamma krafter stötta en positiv utveckling i våra bransch är viktigt för oss. För våra medlemmar är mentorskap en stor tillgång i deras framtida/nuvarande karriärer i IT- och Techbranschen. Enligt statistik är det många unga personer idag som saknar en förebild inom branschen och att få en mentor under fem månader är ovärderligt. Det är inte heller ovanligt att de som deltar i Match and Go fortsätter sitt mentorskap utöver programmets ramar. För att få till en mer jämställd bransch är mentorer och förebilder ett mycket viktigt bidrag för framgång, kommenterar Lily Tsui, ordförande i DataTjej.

På 18 orter
Match and Go vänder sig till de båda nätverkens medlemmar och är aktivt på samtliga 18 orter* där #addher har lokala nätverk. Ansatsen är pragmatisk. Match and Go kan tack vare #addhers över 7000 medlemmar och DataTjejs över 5000 medlemmar nå ut brett till kvinnor eller icke-binära på väg in i eller redan verksamma i IT-/Techbranschen. Match and Go’s uppdrag är att matcha mentorer och adepter och förser matchade deltagare med en handbok med tips, råd och konkreta aktiviteter för mentorskapet. Varje omgång pågår i fem månader och matchade mentorer och adepter träffas normalt mellan 4-6 gånger under perioden.

En mentor kan göra allt från att delge sina erfarenheter inom branschen, vara ett bollplank inför svåra karriärval och andra utmaningar eller dela kunskap kring spännande ny teknik. En adept kan inspireras, ställa massor med frågor och ge nya perspektiv på intressanta ämnen till sin mentor och snabbt hitta rätt väg framåt. Det är adepten som ansvara för och sätter agendan och väljer på så sätt vad man vill ha hjälp och stöd med från sin mentor.

*#addher finns på 18 orter: Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Malmö, Norrköping, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

Mer information om Match and Go finns också på de båda nätverkens webbsajter:
www.sogeti.se/matchandgo
https://datatjej.se/mentorskapsprogrammet/

Anmälan Match and Go #11:
Ansökan om att bli mentor: https://shorturl.at/wzIM0
Ansökan om att bli adept: https://shorturl.at/yDU23

###

Om #addher Sverige
#addher (tidigare känt som winIT) är ett externt nätverk för IT-kvinnor. #addher lanserades 2010 av Sogeti och drivs sedan 2019 av Sogeti och systerföretaget Capgemini med målet att öka andelen kvinnor i alla roller inom IT-branschen genom att stötta dem att ta plats och göra dem mer synliga. Nätverket strävar efter att inspirera och engagera medlemmarna, och bidra med värdefull kompetens, användbara nätverksmöjligheter och kraftfulla verktyg. #addher är ett av Sveriges största nätverk för IT-kvinnor med över 7000 medlemmar på 18 orter. För mer information besök: www.sogeti.se/addher eller www.capgemini.com/se-en/addher.

Om Datatjej
DataTjej syftar till att främja personer som identifierar sig som kvinnor och icke-binära i alla åldrar som intresserar sig för data och IT. DataTjej är en ideell förening som arbetar med att främja och inspirera fler kvinnor och icke-binära att välja och stanna kvar i IT-branschen. Föreningen har över 5000 medlemmar i Sverige och anordnar lokala och digitala event under året och håller årligen en av Sveriges största IT-konferenser för kvinnor och icke-binära som studerar IT/Data på högskole- och universitetsnivå. Mer information finns på: datatjej.se eller https://konferens.datatjej.se/           

KONTAKTPERSONER
 • Therese Sinter
  Therese Sinter
  Nationell #addher-driver
  070-361 46 21

  Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

 • Lily Tsui
  Lily Tsui
  Ordförande, Datatjej
  073-747 07 79