NYHETER
GENDER BALANCE

Ny omgång av mentorskapsinitiativet Match and Go startar 1 februari

IT-/Technätverket #addher och föreningen DataTjej, fortsätter sitt gemensamma mentorskapsinitiativ – Match and Go – och drar igång en tolfte omgång i februari. Anmälningsperioden för den som vill vara mentor, alternativt adept, är nu öppen till den 21 januari. Även denna omgång kan män vara mentorer och bidra till en mer jämställd IT-/Techbransch.

#addher, ett av Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen som initierats av IT-företaget Sogeti, och som sedan 2019 drivs tillsammans med systerföretaget Capgemini, har som mål att få fler kvinnor till IT-och Techbranschen, i alla roller och positioner. Hösten 2018 teamade man upp med DataTjej, en ideell förening vars syfte är att få fler kvinnor och icke-binära personer att välja IT- och Techbranschen och att stanna kvar i den. Tillsammans lade de båda nätverken till mentorskap på sina aktivitetslistor för att bidra till gender balance i IT-och Tech branschen och stötta Sveriges IT-och Techkvinnor och icke-binära att ta plats och ha framgångsrika karriärer. Resultatet blev mentorskapsinitiativet Match and Go som bedrivs två gånger per år på de 18 orter där #addher är verksamt.

Den 1 februari 2024 startar den tolfte omgången av Match and Go. Deltagarna matchas i mesta möjliga mån på hemorten, alternativt på någon av de andra orterna som ingår i initiativet. Att även män kan vara mentorer finns nu med som en fast möjlighet då de båda nätverken gemensamt tror på att alla måste vara med för att göra branschen mer jämställd.

Therese_120x120.jpg– Jag älskar det här initiativet då det är ett så konkret sätt att bidra till jämställdheten inom IT och Tech. Jag är också stolt över att vi outtröttligt kan erbjuda våra medlemmar denna möjlighet, omgång efter omgång. Sedan starten har vi matchat närmare 3000 personer. Ju fler som bidrar som mentorer, desto fler kan vi matcha, då vi alltid har ett underskott på ansökande mentorer. Eftersom varje omgång körs under fem månader är det faktiskt enkelt att bidra som mentor och ge tillbaka till framtidens stjärnor inom vår framåtlutade bransch, kommenterar Therese Sinter, nationell driver för #addher-nätverket.

Omgång #12 startar 
Ansökningsperioden för nästa omgång av Match and Go har nu öppnat och pågår till och med den 21 januari, 2024. Mellan den 22-28 januari matchas sedan de ansökande. Match and Go #12 startar sedan upp 1 februari och pågår till och med den 30 juni, 2024.

Lily_Tsui_Ordförande_Datatjej_120x120.png

– För att få till en mer jämställd bransch är mentorer och förebilder ett mycket viktigt bidrag för framgång. Att få en mentor är ovärderligt och många av dem vi matchat genom åren fortsätter att hålla kontakten även efter de fem månaderna. Att med gemensamma krafter stötta en positiv utveckling är viktigt för oss, så också att förse våra medlemmar med initiativ som stöttar och engagerar, kommenterar Lily Tsui, ordförande i DataTjej.

På 18 orter
Match and Go vänder sig till de båda nätverkens medlemmar och är aktivt på samtliga 18 orter* där #addher har lokala nätverk. Ansatsen är pragmatisk. Match and Go kan tack vare #addhers över 7000 medlemmar och DataTjejs över 5000 medlemmar nå ut brett till kvinnor eller icke-binära på väg in i eller redan verksamma i IT-/Techbranschen. Match and Go’s uppdrag är att matcha mentorer och adepter och förser matchade deltagare med en handbok med tips, råd och konkreta aktiviteter för mentorskapet. Varje omgång pågår i fem månader och matchade mentorer och adepter träffas normalt mellan 4-5 gånger under perioden.

En mentor kan göra allt från att delge sina erfarenheter inom branschen, vara ett bollplank inför svåra karriärval och andra utmaningar eller dela kunskap kring spännande ny teknik. En adept kan inspireras, ställa massor med frågor och ge nya perspektiv på intressanta ämnen till sin mentor och snabbt hitta rätt väg framåt. Det är adepten som ansvarar för och sätter agendan och väljer på så sätt exakt vad man vill ha hjälp och stöd med från sin mentor.

*#addher finns på 18 orter: Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Malmö, Norrköping, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik

Mer information om Match and Go finns också på de båda nätverkens webbsajter:
www.sogeti.se/matchandgo
https://datatjej.se/mentorskapsprogrammet/

Anmälan Match and Go #12:
Ansökan om att bli mentor: https://tinyurl.se/8vw   
Ansökan om att bli adept: https://tinyurl.se/8vx

Bilder
Logotyp för Match and Go, en översikt med viktiga datum för omgång #12, samt bilder på Therese Sinter och Lily Tsui finns att ladda ner i högermarginalen på denna sida. 

Om #addher Sverige
#addher är ett externt nätverk för IT-/Tech-kvinnor. #addher lanserades 2010 av Sogeti och drivs sedan 2019 av Sogeti och systerföretaget Capgemini med målet att öka andelen kvinnor i alla roller inom IT-branschen genom att stötta dem att ta plats och göra dem mer synliga. Nätverket strävar efter att inspirera och engagera medlemmarna, och bidra med värdefull kompetens, användbara nätverksmöjligheter och kraftfulla verktyg. #addher är ett av Sveriges största nätverk för IT-kvinnor med över 7000 medlemmar på 18 orter. För mer information besök: www.sogeti.se/addher eller www.capgemini.com/se-en/addher.

Om Datatjej
DataTjej är en ideell förening som arbetar med att främja och inspirera fler kvinnor och icke-binära att välja och stanna kvar i IT-branschen. Föreningen arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakter främst mellan studenter och näringsliv, samt att öka gemenskapen DataTjejer emellan. DataTjej bildades 1998 har över 5000 medlemmar i Sverige och anordnar lokala och digitala event under året och håller årligen en av Sveriges största IT-konferenser för kvinnor och icke-binära som studerar IT/Data på högskole- och universitetsnivå. Mer information finns på: datatjej.se eller https://konferens.datatjej.se/

KONTAKT
 • Therese Sinter
  Therese Sinter
  Nationell #addher-driver
  070-361 46 21

  Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.

 • Lily Tsui
  Lily Tsui
  Ordförande, Datatjej
  073-747 07 79