OM OSS
JOBB

"En typisk sogetiare hugger i och hjälper till att lösa en uppgift"

Peter, som arbetar på vårt Umeåkontor, är en av våra vassaste experter inom beslutsstöd som dessutom har stor erfarenhet inom verksamhetsutveckling och projektledning. Han älskar att dela med sig av sin expertis både externt och internt och att lära sig nya saker. Här får du reda på mer om hans bakgrund, vad som händer en riktigt bra dag på jobbet och varför han arbetar på Sogeti.

Beskriv dig själv med tre ord!
Glad, nyfiken och metodisk.

Kan du berätta lite om din bakgrund?
Jag är född och uppvuxen i Umeå, och utbildad datavetare med lic-examen från Umeå universitet. Jag jobbade som lärare och forskare i datavetenskap under och efter utbildningen och fick sedan möjlighet att starta upp ett Virtual Reality-center på universitetet i slutet på 90-talet. Därifrån gick jag vidare till Lantmäteriet där jag byggde upp en avdelning inom geografisk visualisering och e-handel. Jag fortsatte sedan inom Lantmäteriets uppdragsdivision, Metria, som teknisk chef och utvecklingschef.

När Riksdagen runt 2009 bestämde att Metria skulle bolagiseras fick jag uppdraget av Regeringskansliet att projektleda bolagiseringen och göra om en division i ett statligt verk, Metria, till ett affärsdrivande, statligt ägt bolag. Det handlade om att bygga upp stödfunktioner för ekonomi, HR, IT, m.m., att säkerställa avtal med såväl säljaren av verksamheten, staten, och köparen, det nya bolaget. Dessutom skulle avtal med fem tusen kunder föras över.

Efter bolagiseringen blev mitt uppdrag att som utvecklingschef att fixa allt som inte blev ordnat under bolagiseringen. Mycket handlade om förbättrade arbetssätt och än mer om kultur, att ställa om från en myndighetskultur till en affärskultur. En stor del i det var att utveckla arbetssätt med ledning och styrning av bolaget och jag  kom på så sätt in på beslutsstöd. Jag anlitade då konsulter från Sogeti för att bygga beslutsstödet.

När jag kände mig mätt på Metria kände jag att Sogeti verkade vara ett spännande ställe och att jag skulle kunna hjälpa till med att utveckla Sogetis erbjudande inom beslutsstöd till att bli mer än bara teknik.

Hur har din karriär på Sogeti sett ut hittills?
Jag har hela tiden på Sogeti jobbat som konsult, mest med beslutsstöd, men även som projektledare och verksamhetsutvecklare. Det har blivit uppdrag som spänt från att hjälpa en kommun med att utforma HR-processer till att jobba med teknisk utveckling av beslutsstöd. Det har blivit en del interna uppdrag och hjälpt chefer med strategi och affärsutveckling. Jag har också varit starkt inblandad i olika nätverk i Sogeti, bland annat inom ledning och styrning och beslutsstöd.

Vad brinner du mest för inom ditt expertområde?
Att skapa insikt om hur en verksamhet fungerar och hur den kan förbättras.

Hur delar du med dig av din expertis?
Jag delar erfarenheter i olika nätverk. Jag blir gärna kontaktad direkt av personer med frågor eller funderingar. Jag leder delar av vårt trainee-program Sogeti Careerbooster, det spår som fokuserar på Data Platform

En riktigt bra dag på jobbet, vad händer då?
Nånting större blir klart, får en grön bock eller hamnar i Stängd-kolumnen. En riktigt bra dag är också när jag lär mig något nytt eller lär känna en ny kollega.

Hur är en typisk sogetiare?
En som hugger i och hjälper till att lösa en uppgift. Som inte stirrar sig blind på titlar eller formell kompetens utan som tänker ”hur kan jag hjälpa till här?” En som delar med sig och hjälper andra. En som respekterar alla och är tolerant. En som ser till att ha kul!

Varför jobbar du på Sogeti?
Först och främst har jag haft turen att få jobba med roliga och utvecklande uppdrag där jag fått lära känna spännande personer hos mina kunder. Jag har också jobbat i bra team med Sogeti-kollegor. Jag gillar kulturen på Sogeti, att vi hjälps åt, att vi ser konsulterna som vår maskin som ska hållas väloljad och välservad. Det vill säga att medarbetarna mår bra, har balans i livet, har kul och utvecklas.

Sogeti på topplistan igen
KONTAKT
  • Peter Jacobsson
    Peter Jacobsson
    Business Analyst, Umeå
    070-585 12 41
Kort om Peter

Född: 1964
Bor: I byn Spöland utanför Umeå
Familj: Sambo, utflyttad vuxen dotter och två hundar
Fritidsintressen: Skidåkning med draghund, musik (mest jazz och både spela och lyssna), chilla i fjällstugan