hacker
NYHETER
CYBER SECURITY

Cyberbankkupp gav miljardbelopp

I dagens DN kan man läsa om att hackernätverket ”Carbanak” tros ha kommit över flera miljarder kronor i en cyberkupp. Upp till 100 banker i ett trettiotal länder kan ha drabbats, enligt en rapport från säkerhetsfirman Kaspersky Lab.

"I slutet av 2013 möttes bankkunder i Ukrainas huvudstad Kiev oväntat av sedelbuntar som matades ut ur en viss bankomat på till synes slumpmässiga tider. Ingen hade tryckt på någon knapp. Inte heller matat in något kort. Men på övervakningsfilmer sågs ”kunder” som tog emot sedlar och sedan snabbt lämnade platsen.

När den ryskägda säkerhetsfirman Kaspersky Lab fick i uppdrag att undersöka saken upptäcktes snart betydligt större oegentligheter, skriver New York Times.

Bankens datorer hade under en längre tid varit infekterade av ett så kallat malware, ett fientligt datorprogram, som gjorde det möjligt för brottslingar att se övervakningsfilmer och få kännedom om bankens alla dagliga rutiner. Programmets namn: Carbanak.

Ligan tog sedan över några bankanställdas identiteter och började länsa banken. Inte bara genom att mata ut pengar från bankomater, utan också – och framför allt – genom att göra digitala överföringar från banken till konton som gruppen kontrollerade." Ur DN 16/2-205

Vår Cyber Security-expert, Jesper Kråkhede, kommenterar attacken.

- dagens avslöjande visar tydligt att det inte är finniga 15-åringar som hackar lite hemma utan organiserad brottslighet som inte skyr några metoder för att genomföra stölder. Att de kunnat operera ostört och övervaka sina offer under så lång tid är mer skrämmande än att den till slut genomförde stölden. Att hålla koll på vad som händer i nätverket med en välutbildad SOC är A och O idag. Utan sådan tar det 263 dagar i genomsnitt innan en attack upptäcks. 

Läs hela artikeln från DN här >>>

Kontakt
  • Jesper Kråkhede
    Jesper Kråkhede
    Nationell Cyber Security-driver
    08-53 68 21 68

    Sorry, this content can only be visible if Functional Cookies are accepted. Please go to the Cookie Settings and change your preferences.